Daniel Freyberg: „Alexi saját hangzást- és stílust hozott létre"

07_daniel-freyberg-alexi-laiho-children-of-bodom-band-2019_slider_main0.jpg

Január 4-én értesült a világ a szörnyű tragédiáról, miszerint 41 éves korában elhunyt a Children Of Bodom, majd később a Bodom After Midnight éléről is ismert zenészlegenda, Alexi Laiho. A finn zenész hatalmas űrt hagyott maga után a metálzenei palettán, hiszen az általa jegyzett nóták mindegyike egyedi, egyenesen páratlan alkotás.

A Musicradar most egy átfogó interjú keretein belül faggatta ki Daniel Freyberg gitárost, aki szintén a Bodom soraiban pengette húrokat. A Bodom After Midnight egyébként első lemeze kiadására készült, amikor Alexi december 29-én váratlanul elhunyt. A zenekar április 23-án jeleníti meg a Paint The Sky With Blood címet viselő középlemezét, melynek névadója a napokban debütált egy kisfilm kíséretében. 

Ennek – és persze a néhai zenész több, mint húsz évet felölelő karrierjének –  apropóján tették fel a kérdést Danielnek, miszerint szerinte mi minden foglalható össze Alexi Laiho örökségeként.

Azt hiszem, hogy az általa létrehozott új zenei stílus. Ez és az a megannyi nagyszerű lemez – a dalok, a gitárjáték. Nagyon karizmatikus frontember volt.

– szedte össze gondolatait, majd így folytatta:

Számos remek gitáros van szerte a világon, de azok egyszerűen nem érdekesek. Alexi amellett, hogy egy igazi virtuóz volt, a szólóiban mindig volt valami jellegzetes, valami fülbemászó dolog. Létre hozta a saját hangzását és a saját stílusát.

– magyarázta.

5_gettyimages-4851319300.jpg

Ott van például az Everytime I Die. Valószínűleg 21 éves volt, amikor megcsinálta. Ez már magában hordoz egy klasszikus gitárszólót. Nem sok ember képes technikai dolgokat valami fülbemászóval kombinálni.

– tette hozzá mondandójához, majd így fejezte:

Ez az amit Alexi maga után hagyott. Valószínűleg ez lesz az öröksége. Megmutatta, hogy a hörgéssel sikeres lehet (köztudott, hogy Alexi nem tanult soha énekelni, bár a zeneiskolában ezt is megkövetelték tőle – a szerk.). Nekem ez jut róla először eszembe. Azt hiszem, hogy az emberek még nagyon sokáig fogják hallgatni a dalait.

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása