Tarja: „Végre megszabadultam a múlt démonjaitól”

461199721_122118966860429704_6421133463453785434_n0.jpg

Szokás szerint pezseg az élet Tarja háza táján, az énekesnő ugyanis Nightwish-beli partnerével, Marko Hietalával turnézik, de rövidesen csatlakozik a Within Temptation kompániájához, és együtt szelik át Európát a holland banda Bleed Out című lemezéhez kapcsolódó turnéjával.

A Nightwish alapító-énekesnőjét nemrégiben a finn Inferno magazin kapta mikrofonvégre, a beszélgetés központi témája pedig természetesen a Marko Hietalával való reunion volt, amely kapcsán egyébként rajongók ezrei követelnek közös zenekart és nagylemezt. Noha ezek a nagyívű tervek komoly megfontolást igényelnek, a felek már most bejelentették, hogy 2025-ben is egymás oldalán járják be a világot, repertoárjukat azonban frissíteni fogják, így a meglepetések hada még messze nem ért véget, ami a Turunen-Hietala közös szettet illeti, sőt.

„Annyira jó érzés volt együtt lenni a színpadon és azon túl is, hogy közöltem Markóval, hogy mindenképp szeretném, ha az együttműködésünk folytatódna, ezért szeretném, ha a következő lemezemre is jutna egy dal kettőnkkel.” – újságolja lelkesen az énekesnő.

A két markáns egyben ikonikus énekes temérdek duettet bányászott elő a múltból, és mint kiderült, ezek az emblematikus tételek ugyanolyan jól szólnak, mint húsz évnek ezelőtt, sőt, talán még jobban is.

„Amikor a Century Child felvételei zajlottak, még nagyon az elején tartottam a klasszikus tanulmányaimnak. A dalok felvételei valóságos csatának tűntek, egészen olyan volt, mint ha egy krumplival a számban énekelnék. Lehetőségeket kerestem, hogyan tudnám kényelmesen előadni ezeket a szerzeményeket, miközben egy rettenetes arcüreggyulladás is leterhelt.” – meséli a dalok születéséről, hozzátéve, hogy:

„Manapság meglepően könnyű előadnom ezeket a dalokat. Most, hogy ismét megoszthatom az élményt és a dalokat olyasvalakivel, aki ott volt, amikor megszülettek, az valami felbecsülhetetlen. Amikor a Nightwish tagjai voltunk, számos olyan dal született, amelyben Marko keveset vagy tényleg nagyon minimálisan énekel, ilyen például az Ever Dream is, ami nem különösebben nevezhető duettnek.” – folytatta.

noname524242.jpg

Okkal merül fel tehát a kérdés, hogy akkor mégis mi alapján készültek fel a repertoár összeállítására?

„Javasoltam néhány dalt Markónak, és közben azon gondolkodtunk, hogy miként formálhatjuk át őket valódi duettekké. Választottunk néhányat a saját dalaim közül is, majd ezt követték azok, amiket szívesen énekelnénk újra együtt.” – osztja meg.

Az előadók rendre megkapják az ominózus kérdést, hogy vajon közös lemez mikor kerülhet a boltok polcaira, vagy esetleg egy közös zenekar a pelettára. Az énekesnő most elárulta, hogy egyelőre erről le kell tenniük a fanoknak, noha nem titkolja, hogy nincs teljesen kizárva:

„Jól szórakozunk ezen a kialakult helyzeten, mivel rendszeresen megkérdezik tőlünk. A pokolba is, mindössze néhány közös fellépésünk volt, de ez még nem jelenti azt, hogy azonnal egy közös albummal is elő kell rukkolnunk. Marko nagyon szép dolgokat épít a saját bandájával, ahogyan nekem itt van a saját zenekarom. Most egyelőre kiélvezzük az együtt töltött idő pozitív erényét, és csakis a jelenre fókuszálunk.”  – vallja be.

Az énekesnőtől természetesen a turné nehézségeiről is érdeklődtek, elmondása szerint igyekszik nem elkövetni a Nightwish hibáját, azáltal, hogy minden alkalmat megragad, hogy egyben tartsa brigádját.

460203887_1532888374186691_4211610941074005071_n.jpg

„Manapság, amikor turnéra indulok a zenészeimmel, folyamatosan ügyelek arra, hogy együtt legyünk, akár ebédnél, akár bárhol máshol, mindezt azért, hogy a zenekar ne tudjon klikkesedni, hanem ténylegesen együtt legyen. Az igazság az, hogy a turnék nagyon kemények tudnak lenni, a koncertek mindössze néhány órányi élvezetet jelentenek, a legfontosabb viszont az, hogy miként működünk, amikor épp nem a színpadon vagyunk. Az egyáltalán nem segít, ha az emberek közötti kapcsolat megszakad. Pontosan emiatt élvezem most mindennél jobban ezt a munkát, mint valaha, mivel sikerült végre megszabadulnom a múlt démonjaitól.” – nyilatkozza, hozzátéve egy alapérvet:

„Az embereknek rossz szokásuk, hogy olykor megnehezítik a dolgokat. Megrémülnek, amikor nehézkessé válik egy helyzet, ez különösen igaz ránk, finnekre. A latin kultúra megtanított arra, hogy a kialakult helyzetet csírájában kell elfojtani, ők azonnal foglalkozni kezdenek a dolgokkal, hogy aztán mielőbb maguk mögött tudhassák. A finnekre ez nagyon nem jellemző, a szüleim is ilyenek voltak, egy röpke vita után hetekig duzzogtak.” – zárta gondolatmenetét.  

332103607_714675783453234_2742860849140663321_n0.jpg

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása