Swansong – Awakening (2023)
Fagyosabb a télnél...

392761417_987988192391897_7059169336501190967_n.jpg

Sosem könnyű új dolgokat lepakolni az asztalra, függetlenül attól hogy egy előadó épp milyen stílusban és/vagy műfajon belül ügyködik. Szerencsére ez a tény azonban messze nem szegi az újonnan alakult bandák kedvét attól, hogy a már meglévő alapokat saját képükre formálják és némi sajátos megoldással csiholjanak valami egészen különlegeset.

A finn Swansong is így tett, és bár megalakulásuk 2019-re vezethető vissza, debütáló lemezük mégis csak most decemberben került napvilágra, mintegy tizenegy dallal a fedélzeten. A formáció melodikus death metalt tol, amit olykor egészen kíméletlen elemekkel ékelnek meg, miközben Jemiina Helloise brutális hörgése még a vért is megfagyasztja az ember vénáiban.

Nemcsak a zenekar, de jó magama is leginkább úgy tudnám összegezni a lemezt, hogy egyszerre gyönyörű és brutális. A lemezt nyitó Burning Flames című dalban leginkább az Amon Amarth jegyeit véltem felfedezni, ami esetemben pozitív irányú észrevétel. Tuomas Leskinen és Topi Pitkänen fantasztikus gitárjátéka végig központi elem a dalban, miközben Jemiina eszeveszett bömbölése konkrétan leolvasztja az ember fejét. Hogy miért imádom annyira a metal ezen szakaszát? Mert egy ritka szar napon az ilyen dalok a torkomnál fogva rántanak vissza az életbe, és ilyenkor nem számít más csak a zene.

A Become már sokkal inkább a Bodom fennmaradt örökségéből szívta fel magát, egy sokkal epikusabb szerzemény, ami továbbra is hátborzongatóan jó pillanatokat okoz. Azon felül, hogy a gitármunka kifogástalan, az énekesnő nem épp homogén állapotban állt a mikrofon elé, immár sokkal változatosabban mormog. Erős hármas nyitja a lemezt így mindenképp érdemes első sorban ezekről a dalokról szót ejteni, hiszen a Furiosa annyi mindenben fürdőzik, hogy el sem hiszem. A dallamos death metálon túl, blackes elemek is beköszönnek, a zenekar olyannyira rátaposott a pedálra, hogy ember legyen a talpán, aki erre képes lesz úgy headbangelni, hogy egyben maradjon minden egyes porcikája.  

286815578_392062032968203_2932195322517876271_n0.jpg

Elképesztő intenzitás uralja a korongot, aminek minden egyes másodperce profi munkára utal, nem mellesleg igen változatos elemek bukkannak fel a szerzeményekben, hiszen blackes hatások mellett trashes villanások is fellelhetők, ami által sokkal színvonalasabb formát önt a ténylegesen brutális hörgést kísérő dallamcsokor. Miközben egyre inkább belemerültem a lemez tartalmába, már nem érdekelt melyik bandára hajaz az éppen soron lévő dal, vagy hogy hasonlít-e bármihez, egyszerűen csak élveztem, amit hallok. A Maiden Of Death teljesen kitépett térből és időből, libabőrős lettem a nótát uraló gitárjátéktól, egyszerűen fenséges, amit ezek a srácok művelnek.

Valaki szólhatna a bömbölős metalhögyeknek, hogy az új királynő kéri a koronáját, merthogy Jemiina teljesítménye tényleg annyira félelmetes, hogy már elbűvölő. Aki esetleg pontosan olyan fagyosszent mint én, akkor az a lemez során tutira meg fog fagyni, merthogy az énekesnő mély, markáns őrjöngése egy pillanatra sem fog alábbhagyni, mi több, mindig mélyebb és mélyebb közlendőkkel szórja magából a jégcsapokat. Még véletlenül sem elfogultságból mondom, hogy ezen a lemezen biztosan nem fogsz csupán egy-két kedvencet találni, ugyanis az egész lemez, fullban úgy ahogy van, egy istentelen remekmű, amiből az elég sem épp elég.

A címadó Awakening-ben például számomra érdekes mozzanatok ütik fel a fejüket, az énekesnő hörgése pont egy olyan útra téved, ami leginkább ahhoz hasonlatos, mint amikor a rádió elveszti jelet és nem hallunk mást csak fülsüketítő recsegést és ropogást. Nos, ez a vérfagyasztó, esetünkben mégis kellemesnek ható frekvencia a Blood Widow-ban is beköszön, magával hozva némi ősrobbanást. A Fury Of The Witch méltó lezárása a lemeznek, hiszen mindaz, amit esetleg szétszórva hallottál, az most egyetlen dalba tömörítve teszi fel a pontot az i-re.

Ahogyan azt fentebb már elhintettem a Swansong ténylegesen egy olyan albumot pakolt a hallgatok elé bemutatkozás gyanánt, amiből ténylegesen nem elég, merthogy olyannyira élvezet sodródni a dalokkal, hogy mire rendesen belemerül az ember, már véget is ér. Szeretnék, de nem fogok milliónyi jelzőt eldurrogtatni azt bizonygatva, hogy mennyire brutálisan jó lemezt készítettek a finnek, azt minden esetre elmondom, hogy akit esetleg érdekel, az ne habozzon rányomni a play gombra, mert fogalma sincs arról, milyen élvezettől fosztja meg magát amennyiben másként dönt.  

330173894_926900521659945_6107096807264185923_n.jpg

Dallista:

1.Burning Flames
2.Become
3.Furiosa
4.Shot In The Heart
5.Frost Of Winter
6.Maiden Of Death
7.One With The Waves
8.Awakening
9.Blood Widow
10.Fight Or Die
11.Fury Of The Witch

Album: Awakening

Előadó: Swansong

Kiadó: Noble Demon

Megjelenés: 2023.12.01.

Értékelés:10/10

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása