Dalok, amiket A Gyűrűk ura ihletett

gd8ljenaeahpn0wslmlz_3vyw0.jpg

Manapság, ha A Gyűrűk urára gondolunk nehéz olyan embert találni a Földön, aki ne tudna legalább egy mondatot idézni a J. R.R. Tolkien által kreált történetből, különösen úgy, hogy a trilógiából készült adaptációk mélyen beleégtek az emberiségbe.

Frodó, Samu és a hatalom gyűrűjének Mordorba szállítása olyannyira kultikussá vált, hogy még akkor is a megunhatatlan határát súrolja, amikor az ember már minden egyes mozzanatot kívülről fúj. A hobbitok kalandos útja természetesen a zenészeket is megihlette már nem egyszer, hiszen aki hatalmas rajongója a trilógiának, az rendre dalba tudja fonni a már emígy is izgalmas kalandozásokat.

Kezdésnek négy olyan dalt hoztunk el, melyeket a gyűrűk ura ihletett meg, vagy egyszerűen csak  fellelhető egy-egy ikonikus szereplő a trilógiából. Tarts velünk!  

Mägo de Oz – El Señor de Los Gramillos

Spanyolul a gyűrűk ura El Señor de Los Anillos, ebből pedig azonnal szembetűnő, hogy a Mägo de Oz nem titkoltan paródiát készített a a kultikusnak számító műből, az El Señor de Los Gramillos keretein belül. A zenekar kissé átköltve, olykor rendesen kicifrázva kapta górcső alá a hobbitok útját, azonban olykor egyértelmű utalásokat tesznek az eredeti műre.

Feuerschwanz – Rohirrim

A Feuerschwanz tagjai nem titkoltan hatalmas gyűrűk ura- és hobbit-fanok, ezt bizonyítja az I See Fire című Ed Sheeran-dal feldolgozása is, amit mindenképp meg szerettek volna csinálni, a hozzá készült kisfilmet pedig crossover formájában hozták tető alá, ugyanis a gyűrűk ura mellett a Trónok harca is nagy szerepet játszott az alkotási folyamatban.

Tavaly, a Memento Mori című nagylemezükkel viszont már saját gyűrűk ura-ihlette dallal hagytak nyomot a palettán, ugyanis Rohirrim című daluk Rohan lovasairól, a rohírokról szól. Elmondásuk szerint ugyanis a rohírok igen kevés figyelmet kaptak az adaptációban, ezért mindenképp előttük kívántak tisztelegni, a nótában pedig a Howard Shore által alkotott filmzenét is belecsempészték, amit Rohan jeleneteinél hallhat a nagyérdemű. A zenekar továbbá kijelentette, hogy a közeljövőben egészen biztosan találkozhatunk majd olyan dalokkal, melyeket Középfölde inspirál.

Nightwish – Elvenpath

Tuomas Holopainen nemcsak gyűrűk ura-fan, de konkrétan az egész fantasy-világ nagy hatással van rá. A Nightwish kezdeti szakaszában rendre a fantasy-világ befolyásolta a dalokat, amit a zenész egészen a Wishmaster című lemezig überelt. A finn géniusz olykor a fél fantasy-univerzumot felvonultatta egy-egy dal keretein belül, ezzel pedig igazi svédasztalt művelt nem titkolt kedvenceiből. Noha az Elvenpath csak részben kapcsolódik a szóban forgó trilógiához, nem kétséges, hogy maga a dal címe, na meg Zsákos Bilbó megjelenése igen árulkodó jel.

Saurom – De Hobbiton A Los Gamos

Ha esetleg a banda neve nem lenne elég árulkodó jel arra, hogy a tagok hatalmas Tolkien-fanok, akkor érdemes figyelmet fektetni a korai lemezeikre, melyek közül a Sombras Del Este teljes mértékben Középöldéről szól. Akad itt külön dal Aragornról, Zsákos Bilbó születésnapjáról, Elrondról és még sorolhatnánk, hiszen nincs, amit a spanyolok ne énekeltek volna meg.

A De Hobbiton A Los Gamos egyébként pontosan arról regél, amikor Gandalf bevezeti Frodót a gyűrű titkába, illetve, amikor a hobbit többed magával útra kel Mordorba, hogy a gyűrűt sikeresen elpusztítsák, ami ugyebár nem egy könnyű feladat, hiszen megannyi kitérő vár rájuk, különösen, amikor színre lép Gollam, aki továbbra is magának akarja a drágaságot.

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása