Statisztika: Ezeket a dalokat nem játszotta élőben a Nightwish!

5e387dcb1d97c443457dde6e_completebg3.jpg

Őrületes statisztikával rukkolt elő a Prog magazin, az oldal ugyanis jelentős kutatást végzett a Setlist.fm nevezetű oldalon, ahol megfigyelhetjük kedvenceink milyen repertoárral készültek egy-egy fellépésre. Ennek nyomán, rávilágítást kapunk a legtöbbször eljátszott dalokra, illetve azokra is melyek soha nem kerültek előadásra.

A statisztika szerint, a Nightwish pályafutása során mindösszesen 951 koncertet adott már fennállása óta, a legtöbbször előadótt nóták pedig egyértelműen a Tarja Turunen neve által fémjelzett korszakból származnak, ilyen többek között a Nemo, a Ghost Love Score, a Dark Chest Of Wonders, és a Wish I Had An Angel; 34 dal azonban sosem kapott helyet a dallistájukon, lemezekre bontva pedig így fest:

Angels Fall First (1997)

A banda debütáló lemezéről egykor előszeretettel potyogtak ki tételek a fellépéseken, azonban még így is akad néhány, amivel sosem próbálkoztak a koncerteken. Ilyen nóta például a Return to the Sea, a Once Upon a Troubadour, a Nymphomaniac Fantasia, a négy felvonásos Lappi, vagy mondjuk az első demójukként elhíresült, saját magukról elnevezett Nightwish, ami az egyik újrakiadáson helyet is kapott a lemezen.  

 

Oceanborn (1998)

A banda egyik legerősebb lemeze, megpakolva temérdek slágerrel, melyek többsége a mai napig helyet kap a banda repertoárjában. A zenekar mindösszesen két nótát mellőzött a koncerteken ezek pedig a Nightquest és a The Riddler, a többit rendre előadták a fanoknak.

Wishmaster (2000)

A banda ezredfordulós bombalemezén is csupán két olyan dal található, amit sosem hallott a közönség a Nightwish-től, ezek pedig a Bare Grace Misery, és Two For Tragedy.

Over The Hills And Far Away (középlemez – 2001)

Egy évvel azután, hogy a Wishmaster óriási sikereket aratott, a banda egy középlemezt is kiadott, ami Gary Moore igen népszerű dalának újragondolása volt, ezen felül pedig új dalokkal is előrukkolt Tuomas Holopainen és csapata, az új dalokkal ellentétben azonban sosem játszották el az Away című slágert.

Century Child (2002)

2002-ben nemcsak új dalokkal bombázták a fanokat, de feldolgozásokat is beiktattak a képletbe, ahelyett, hogy előadták volna a Feel For You, az Ocean Soul, vagy a Lagoon című alkotásokat.

Once (2004)

A fergeteges Once-on egy csomó csodálatos dal kapott helyet, ezek közül azonban sosem adták elő koncerten, a White Night Fantasy, a Dead Gardens, és Live To Tell The Tale című remekműveket.

Dark Passion Play (2007)

Az új korszak fémjelezte sikerlemezen is csak úgy tolongnak a jobbnál jobb szerzemények, ezek közül azonban sosem próbálták meg koncerten előszedni a For The Heart I Once Had, a Master Passion Greed, vagy a finn Erämaan Viimeinen-t.

Imaginaerum (2011)

A filmzene táptalajaként is elhíresült nagylemezéről is mindössze két olyan nóta emelkedik ki, amit koncerten sosem hallhatott a közönség, ezek pedig az instrumentális Arabesque, illetve a balladisztikus Turn Loose The Mermaids.

Endless Form Most Beautiful (2015)

Noha sokaknak nem nyerte el a tetszését a lemez, azért be kell vallani, hogy bizony még így is tartalmaz ikonikus dalokat. Ha mondjuk hetekkel ezelőtt vettük volna górcső alá az el nem játszott dalok statisztikáját, akkor most három dalról beszélnénk, azonban mostanra két olyan dal van a lemezen, amivel eddig még nem próbálkoztak a srácok, ezek pedig az instrumentális The Eyes of Sharbat Gula, valamint a Sagan.

Human. :||: Nature (2020)

A 2020-as megjelenésű alkotásnak egyértelműen az első felét érdemes most említésre méltatni, a nóták közül azonban ez idáig nem csendült fel közönség előtt a Procession, illetve az Endlessness, mely utóbbi talán érthető is, hiszen ez az egyetlen olyan dal, amiben Marco Hietala utoljára bűvülte el a hallgatókat, mielőtt 2021 januárjában búcsút intett volna a bandának.

Bónusz: Wish I Had An Angel (kislemez – 2004)

A Wish I Had An Angel című kislemezen szerepel egy Ankie Bagger- feldolgozás, a Where Were You Last Night képében, amit sosem próbáltak meg előadni koncerteken, noha a Gary Moore-féle Over The Hills And Far Away, vagy a Pink Floyd High Hope című slágere kötelező darab volt a koncerteken, nem beszélve a The Phantom Of The Operáról.

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása