Cristina Scabbia szerint nagyon stresszes volt újragondolni a Comalies dalait

gettyimages-1440109854-2048x2048.jpg

Fotó: Stefania D'Alessandro/Getty Images

Tavaly októberben dobta piacra a 2002-es megjelenésű Comalies újragondolását a Lacuna Coil, a korong ugyanis húszéves debütálását ünnepelte. A zenekar fő szószólói már többször is meséltek a készületekről, illetve, hogy miként merült fel az újrafelvétel ötlete, most pedig újabb gondolatokat osztottak meg a rajongókkal, mintegy ecsetelve, hogy bár egyértelmű volt számukra a terv, nehezebb volt kivitelezni, mint azt bárki gondolta volna.

„A legfőbb tényező az, hogy húszéves lett a lemez. Sokat jelent nekünk, ezért nem akartuk, hogy csak úgy újramasztereljék. Ez a lemez lehetővé tette számunkra, hogy új szintre ugorhassunk a játékban, és teljes munkaidőben zenéljünk. Így hát feltettük magunknak a kérdést, hogy mégis hogyan festene, ha 2022-ben írtuk volna? Az ötletünk egyszer csak elkezdett fejlődni, majd egyre érdekesebbé vált számunkra. Aztán arra gondoltunk, hogy mi lenne ha tényleg megcsinálnánk? A világjárvány után viszont újra elkezdtünk dalokat írni, mivel a járványhelyzet nem szolgált számunkra kreativitással.”  – mondja Cristina Scabbia választ adva a kérdésre, hogy új lemez helyett, miért egy jubileumi korongot gondoltak újra.

„Nem akartuk, hogy a dalok kapcsolatban legyenek a járvánnyal, mivel ez egy negatív időszak volt. Így hát elkezdtünk dolgozni ezeken a dalokon, melyek nagyon jól szóltak, hiszen a régi dalaink magjaiból származnak, noha most teljesen frissnek hatnak; olyan hatást keltenek, mintha egy teljesen új lemez lenne. Ez annyira klassz, mivel rengeteg rajongó össze van most zavarodva, mivel nem tudják eldönteni, hogy az eredetit vagy az újat kedvelik-e jobban, és szerintem ez jó jel.” – egészíti ki mondandóját többszörösen utalva arra, miért nem új lemezen dolgoztak a pandémia alatt, majd kitért arra is, hogy milyen pompát élvez a 2022-es megközelítésű Comalies.

A zenekar azonban rendesen belezöldült a folyamatba, ugyanis sokáig vaciláltak azon, vajon rajongóik hogyan fogadják a klasszikussá vált nóták korszerű formáját, de mint kiderült, tüzetesebben át kellett vizsgálniuk a Comalies eredeti tételeit is, hogy végül összeálljon bennük, mi mindenen érdemes változtatni, és hogyan.

gettyimages-1241225444-2048x2048.jpg

Fotó: Joseph Okpako/WireImage

„Valójában nagyon stresszes volt, mert amikor új lemezt írsz, az emberek még nem ismerik a dalokat, mielőtt megosztanád velük. Néhányan szeretni fogják, néhányan nem, de ez most más. Mindig kihívással jár, amikor valaminek az új változatát adod ki. Nekünk is stresszes volt, de most nagyon-nagyon boldogok vagyunk.” – kezdi gondolatát az énekesnő, aki szerint sokkal megterhelőbb volt újjá varázsolni az ikonikus dalokat, mint megírni egy teljesen új anyagot.

„Nem tudtuk mire számítsunk a rajongóktól. Mindig nehéz, amikor hozzányúlsz a klasszikus lemezekhez, mivel egyesek nagyon ragaszkodnak hozzá, különösen ha először ezzel a lemezzel ismerték meg a bandát, és lettek szerelmesek a zenekarba. (...) Végül úgy döntöttünk megcsináljuk, hiszen korábban már áthangszereltünk néhány dalt a fellépésekre. (...)” – teszi hozzá Andrea Ferro, aki bevallotta, hogy azért látták szükségesnek áthangszerelni már a koncertekre is a régi dalokat, hogy azok sokkal könnyebben simuljanak az új szerzeményekhez, melyek már egy keményebb vonal képviseletében állnak.

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása