All For Metal – Legends (2023)

afm_l_c_1500x1500.jpg

Legends címmel került boltokba július 7-én a német/olasz All For Metal debütáló lemeze, amelynek tartalma jóformán már ismertté vált a világ számára, ugyanis a legtöbb dalt már közzétette korábban a zenekar. A banda története nem is olyan rég vette kezdetét, ugyanis mindössze tavaly hozták tető alá, majd gyorsan ki is adtak két kislemezt; a saját magukról elnevezett All For Metált, majd ezt követően a Born In Valhallát.

A zenekar egyébként két énekessel operál, Tim "Tetzel" Schmidt (Asenblut), valamint Antonio Calanna (ex-DeVicious) alkotják a csapat gerincét, ennek apropóján pedig kissé a Brothers Of Metal, és többek között a Feuerschwanz példájára mennek, annyi eltéréssel, hogy az All For Metal színtiszta heavy metálban utazik; a példaként felhozott bandákkal mindössze annyi közös van bennük, hogy ének terén tökéletes összhangban ötvöznek két, egymástól nagyon eltérő orgánumot.

A srácok képlete viszonylag a pofonnál is egyszerűbb, ugyanis függvényében annak, hogy a heavy metal óriásai inspirálták őket, természetesen amellett, hogy az örökségükbe kívánnak lépni szeretnék ezt az új nemzedékkel is tudatni, éppen ezért a nóták nemcsak himnikusak és fülbemászók, de kiemelt profizmussal csiszoltak és fajsúlyosak – köszönhetően Hardy Krech producer munkájának, aki többek között a Kissin' Dynamite és a Beyond The Black lemezeit is gondozta.

„Olyan bandákon nőttünk fel, mint mondjuk a Manowar, amelynek koncertjein a közönséget elárasztja az energia. Ott egy csomó idegen, akik egymásba karolva teli torokból üvöltik a slágereket. Ez a láthatatlan kötelék, ez a kapocs csakis a zenén keresztül jöhet létre.“ – fogalmaz Tetzel. – „Én csakis a metál szcénán belül tapasztaltam meg az érzést, hogy milyen összetartó közösség ez. Ezt szeretnénk mi is az All For Metállal tovább adni, és hogy minél több zenerajongó legyen a részese.“ – teszi hozzá Antonio.

337026076_1610578682770138_4534639910560516467_n0.jpg

Ahogyan az már fentebb említésre került, a zenekarnak nem titkolt szándéka, hogy felvirágoztassa a klasszikus heavy metált, úgy, hogy közben eljuttatja és megismerteti azt az új generációval. A srácok tulajdonképpen egy teljes mértékben hibátlan lemez tükrében próbáltak szerencsét, ugyanis olyannyira fogós és tapadós dalokat komponáltak, amelyek mindenféle túlzás nélkül, hajlamosak függőséget okozni.

A lemezt nyitó középtempós All For Metal kicsit a Manowar Warriors Of The World (United) című dalának sémáján alapul, a lényeg viszont eltéveszthetetlenül ugyanaz: a metalzene világszerte összetartja az embereket, kortól és nemtől függetlenül, ez a bizonyos láthatatlan kapocs pedig egyértelműen csakis ebben a szcénában tapasztalható. Abszolút kedvencet nem tudnék kiemelni a lemezről, hiszen minden nóta kiemelkedően zseniális, noha a Goddess Of War komoly dallamtapadást eredményezett. A Goddess Of War egyébként első ízben tartalmaz folkos elemeket, csakúgy mint a Raise Your Hammer, mely nóta a deütálása óta valóságos himnuszként szuperál – mondjuk nem véletlenül.

Első hallásra a Run című dal nekem egészen Van cantós beütéssel bír, egészen addig, amig be nem robban a teljes line-up. Amellett, hogy a két énekes prímán váltja, illetve egészíti ki egymást, azért az egyensúly érdekében olyan dalok is hallhatók, melyekben hol az egyik, hol pedig a másik viszi el a show-t. A Hear The Drum például Tim markáns, mély és nem utolsó sorban nyers tónusa köré épül, míg a lemezt záró ballada, a Legends Never Die Antonio fénypontja. A nóta igazán méltó lezárása tehát a lemeznek, amely egyébként is tele van elánnal és ilyen-olyan fordulatokkal.

afm_afm_p07_1500x1500_copyright_thomas_sprenger_250.jpg

Óriási elismerést érdemelnek továbbá a gitáros hölgyek, akik kiváló munkát tettek le az asztalra. A banda indulásakor még Johanna Eicker tépte a húrokat, így néhány nótában egyedül az ő játékát hallhatjuk, a többiben viszont már Jasmin Pabst és Ursula Zanichelli játékát élvezhetjük.

A srácok egyébként kisfilmek tekintetében is legalább annyira odatették magukat, mint a dalok elkészülésében, s noha a koncepciójuk némiképp klisés, mégis tökéletesen illeszkedik ahhoz a tendenciához, amit elképzeltek. A Born In Valhalla például egy tipikusan csatározós klip, amiben apránként likvidálják a zenekar harcosait, de kit izgat, hisz’ a Valhallában újra mind együtt lesznek. A Legends Never Die pedig a lehető legvarázslatosabban vizualizálja a szöveget, úgy, hogy közben igazán őszinte jeleneteket láthatunk, ugyanis Antonio kislánya igen meghatározó szerepet kapott.

Dacára annak, ilyan-olyan formában akadnak közhelyek a felépítésben, azért mindenképp el kell mondani, hogy a srácok víziója totálisan bejött, ugyanis aki mostanság ismerkedik a metállal, annak az All For Metal mindeképp kötelező megálló lesz, de minden bizonnyal azok is meglátják bennük a potenciált, akik már évtizedek óta a metalzene szerelmesei. Nem mondom, hogy ők lesznek a heavy metal megváltói, de hogy egy bizonyos ponton mérföldkőnek számítanak az fix.

347810100_670071614926527_7896110673530580819_n.jpg

Dallista:

1. All for Metal
2. Godess of War
3. Born in Valhalla
4. Raise your Hammer
5. Hear the Drum
6. Run
7. Prophecy of Hope
8. Mountain of Power
9. Fury of the Gods
10. The day of Hammerfall
11. Legends never die

Tagok:
Tim "Tetzel" Schmidt - ének
Antonio Calanna - ének
Ursula Zanichelli - gitár
Jasmin Pabst - gitár
Leif Jensen - dob
Florian Toma - basszusgitár

Album: Legends
Előadó: All For Metal
Kiadó: AFM Records
Megjelenés: 2023.07.07.
Értékelés: 10/10

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása