Sharon den Adel: „A szimfonikus metal nem igazi műfaj”

tumblr_66d8c4b2adcfc3974a16f0a4b4ce1417_14e77edd_12800.jpg

Ma került a boltok polcaira a Within Temptation vadonatúj koncertlemeze, amely a Worlds Collide Tour - Live in Amsterdam elnevezést kapta. A zenekar azonos cím alatt turnézott az Evanescence társaságában, az amszterdami buli pedig végül megörökítésre került.

Mintegy megünnepelve az újdonság megjelenését, a csapat most egy újabb koncertklipet jelenített meg, a választásuk pedig a nagy sikerű Faster című slágerre esett.

Az énekesnőt egyébként nemrégiben faggatta ki egy portugál magazin, a beszélgetés során pedig szó esett a zenekart övező változásokról, míg a központi téma jobbára a szimfonikus metal volt, amely kapcsán az énekesnő igen érdekes megnyilvánulásokat ejtett meg.  

„Amikor szimfonikus zenekarral dolgozol, az egy teljesen más szintre emeli a dalokat. Emlékszem, amikor a Metallica meglépte ezt ( S&M album – 1999), elképesztő volt. Mindig használtunk szimfonikus elemeket a dalainkban, viszont amikor ténylegesen egy szimfonikus zenekarral kezdtünk dolgozni, az mindent megváltoztatott.” – meséli a korai évekről.

„Nagyon rég volt már, amikor felvettük a Mother Earth (2000) című lemezünket, amelyen még nem szerepelt szimfonikus zenekar, billentyűkkel igyekeztünk szimulálni ezeket a hangokat. A The Silent Force (2004) és a The Heart of Everything (2007) során viszont már abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a kiadónk hajlandó volt belevágni egy drágább projektbe. Végül is megérte, mivel a rajongóink is úgy érezték, hogy ezáltal sikerült megvalósítanunk azt a fajta hangzást, amivel korábban próbálkoztunk.” – folytatta.

A zenekar hangzása mára sokkal modernebb keretek között mozog, és bár néha megkísérlik visszacsábítani a szimfonikus elemeket a dalaikba, a zenekar immár végleg elhatárolódott a szimfonikus metáltól. Sharon den Adel szerint nemcsak, hogy nem hallgatnak társaikkal szimfonikus metálban utazó bandákat, de magát a műfajt nem is tartják valóságosnak.

„Nem hallgatunk szimfonikus-metálbandákat, merthogy szerintem a szimfonikus metal önmagában nem is tekinthető igazán műfajnak, sokkal inkább arról van szó, hogy együtt zenélsz egy szimfonikus zenekarral.” – vallja. Az énekesnő egyébként nincs egyedül a véleményével, a Xandria alapítója ugyanis hasonlóképp vélekedik, szerinte is sokkal inkább számít eszköznek a szimfonikus metal, mintsem valódi műfajnak.

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása