A feltámadások mesterei: 26 éve alakult meg a Nightwish!

treeline556.jpg

1996 július 6-át írtak a naptárak, amikor Tuomas Holopainen fejéből kipattant egy saját zenekar ötlete. Mivel a finn zenész akkoriban több más bandában is játszott, úgy érezte, megérett az idő arra, hogy saját slágergyára legyen, amit olyan bandák hatására álmodott meg mint a Therion, vagy a The Gathering – csak, hogy néhányat emeljünk ki.

A Nightwish nevet viselő kiscsapat azóta hatalmas utat járt be a palettán, voltak mélységben és a mennyeket is megjárták, temérdek mérföldkő, ikonikus nóta, és viharos tagváltások köthetők a nevükhöz; ám most ahelyett, hogy átnyálaznánk honnan indultak és hol tartanak most, összegyűjtöttünk egy csokorra való érdekességet a bandáról, melyek többsége már jól ismert történet, de talán akad majd olyan információ is, amivel esetleg még nem találkoztál korábban – mindent persze a teljesség igénye nélkül.

  1. A zenekar első lemeze már azelőtt elkészült, hogy megvalósult volna a banda, ugyanis a nótákat Tuomas a seregben töltött idejében írta.
  2. Ahogyan az, hogy a Nightwish akusztikus dalokat játszó formáció lesz, némi folk elemmel megspékelve, úgy az is egyértelmű volt, hogy női énekessel szeretnének befutni, és már az is egyértelmű volt számukra, hogy Tarja Turunen lesz az, akivel kerek egész lesz a történet.
  3. Először őket is meglepte Tarja lírai szoprán orgánuma, ugyanis az énekesnőnek az iskolában teljesen más hangszíne volt, ám mire felkérték, hogy legyen a Nightwish alapítótagja, addigra már túl esett néhány klasszikus hangképzésen, melynek köszönhetően teljesen megváltozott a hangja; Tuomas és Emppu azonban azonnal ráreflektált arra, hogy Tarja által valami teljesen új dolgot hozhatnak a konyhára, valamit, amire korábban még nem volt példa.
  4. Az Angels Fall First rögzítése során Jukka Nevalainen eltörte a lábát, így néhány dalt dobok nélkül vettek fel, és ezért szintetizátorral helyettesítették a hiányzó dobbetéteket.
  5. Első lemezükön Tuomas énekelt néhány dalban Tarja oldalán, ezt pedig a koncerteken is kamatoztatta, majd amikor elkezdődtek az Oceanborn felvételei, Tuomas kijelentette, hogy soha többé nem szeretne mikrofonhoz nyúlni, ezért Tapio Wilska hörgésével pörgették fel a lemez néhány dalát.
  6. Tuomas annyira izgult az első koncertjük előtt, hogy tele hányt egy szemeteskukát.
  7. Mivel eleinte basszeros nélkül állt fel a csapat, a koncerteken Samppa Hirvonen csatlakozott hozzájuk beugrósként, Marianna Pellinen pedig Tarja háttérvokalistája volt, olykor pedig a billentyűket is ő kezelte.
  8. Már a második lemezük, az Oceanborn felvételei közben beindult a nézeteltérés a banda háza táján, Tarja többször is kijelentette, hogy Tuomas mérhetetlenül tiszteletlen és nagyravágyó volt, valósággal arra kényszerítette az énekesnőt, hogy váltsa meg a világot, azzal, hogy olyan dalokat énekeljen, melyek nem feleltek meg a képesítésének, sőt, a Passion & The Opera végére az énekesnő engedélye nélkül bevágták azokat a részeket is, amiket az énekesnő gyakorlat gyanánt interpretált.
  9. Emppu Vuorinen kedve sem volt felhőtlen, olyannyira összeszólalkozott Holopainennel, hogy komolyan fontolóra vette távozását az együttesből.
  10. Tuomas sem volt felhőtlenül boldog a bandában, miután lecsengett az Over The Hills And Far Away turnéja, dacára annak, hogy akkor már három sikeres lemez birtokosai voltak, Tuomas e-mailben tájékoztatta a kiadót arról, hogy soha többé nem kíván fellépni, és amilyen gyorsan csak lehet feloszlatja a Nightwish-t – ezt a zenekar honlapján is nyilvánosan kijelentette.
  11. Tony Kakko a Nightwish megmentője: a Sonata Arctica frontembere volt az, aki komolyan elbeszélgetett Tuomasszal a Nightwish jövőjéről, hangsúlyozva, hogy ha most tényleg abbahagyja, akkor már nem lesz visszaút.
  12. Ewo Pohjola menedzser érkezésével új életre kelt a zenekar, ugyanis Sami Vänskä ment, Marco Hietala pedig jött, vele együtt pedig megszülettek a duettek.
  13. A Century Child lemezbemutatójának első állomásán álnéven léptek fel, ami az End Of Innocence lett; érdekesség, hogy ugyanezen címmel látott napvilágot egy évvel később vadonatúj DVD-jük, ami valójában egy dokumentumfilmet ölel fel, és még néhány ritka kincset.
  14. Az Once lett az egyik legköltségesebb nagylemezük, ami elmondásuk szerint is minden pénzt megért, hiszen azóta sem alkottak olyan lemezt, ami felültudná múlni, a sarkában azonban ott kullog az új korszak fémjelezte Dark Passion Play.
  15. A Century Child volt az első elmezük, amin szimfonikus zenekarral karöltve dolgoztak, azóta tartják jó szokásukat, rendre nagy zenekarral dolgoznak, napjainkra pedig visszatértek a folkos elemekhez is.
  16. Az Anette Olzonnal tartandó első koncertjüket szintén álnéven, Nightwasser néven adták. Hivatalosan pedig Tel-Avivban indult a lemez-és énekesnőbemutató turné.
  17. Ha hihetünk a szóbeszédnek, akkor a Dark Passion Play két olyan dalt is tartalmaz, amit Tarja Turunennek címeztek; történetesen a Bye Bye Beautiful és Master Passion Greed képében.
  18. Az Imaginaerum albummal ellentétben, az Imaginaerum című Nightwish-film valóságos bukta volt, függetlenül attól, hogy a banda és a finn kormány is mélyen a zsebébe nyúlt.
  19. 2002 óta rendre alkotnak olyan dalokat, melyek túllépik a tíz percet, a The Greatest Show On Earth közel fél órás, az új lemez All The Works Of Nature Which Adorn The World címet viselő darabja pedig egy nyolc részre darabolt alkotás lett, ezzel pedig egymaga egy teljes értékű instrumentális lemez alkotóeleme lett.
  20. Marco Hietala kilépése újfent beindította a feloszlás vonatot, olyannyira, hogy Tuomas Holopainen kerek-perc kijelentette: már teljes mértékben elveszett a bizalma, tehát ezentúl nap mint nap fel kell készítenie magát arra az eshetőségre, ha további rossz hírekkel szembesítik jelenlegi bandatársai.
  21. Legutóbbi lemezük közönség előtti bemutatóját szintén álnéven, Nevski & The Prospects néven adták, ám mivel Floor Jansen több fotót is kiposztolt oului tartózkodásáról a fanokat kicsit sem lepte meg, hogy aznap este nem egy cover banda fog eléjük tárulni, hanem maga a Nightwish (kínos).
  22. A fanokat jelenleg a készülőben lévő tizedik nagylemez tartja lázban, amiről Floor Jansen úgy nyilatkozott, hogy sokkal keményebb vonalon halad majd, megtartva persze a kötelező jellemzőket, ám nem feltétlenül kell mindent elhinni, hiszen legutóbb is ódákat zengtek a kiadváányról, amiben a fanok többsége mélységesen csalódott, csakúgy mint az Endless Forms Most Beautiful esetében.
  23. Crewish néven álltak össze zenélni a a banda technikusai, az általuk átdolgozott, igen szokatlan formában felcsendülő Nightwish-dalok pedig igencsak elnyerték a fanok tetszését, olyannyira, hogy egy második lemezre is összekalapáltak némi újdonságot. A hamarosan érkező alkotás folyamatában egyébként nem kisebb személyeket kértek fel arra, hogy tegyék hitelesebbé a dalokat, mint Tarja Turunen énekesnőt, aki újra felvette a Dark Chest Of Wonders című slágert, míg Tuomas Holopainen az I Want My Tears Back-ben készül bravúrozni ismét.

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása