5 lemez, ami idén 15 éves – I. rész!

collage5648464.jpg

Az idő múlását nehéz lenne szavakba önteni, különösen akkor, amikor olyan lemezeket pörgetünk nap mint nap, melyek olyanok számunkra mintha csak tegnap lett volna debütálásuk napja. Arra, hogy mégis hány éve debütált egy-egy sikeres alkotás csupán akkor eszmélünk rá, amikor előadóik különböző módon emlékeznek meg a jubileumokról.

Habár a dalok egyértelműen kortalanok, most mégis összeszedtünk öt olyan lemezt, melyek tizenötödik évfordulójukat ünneplik, saját kis történetszállal rendelkeznek, és mindegyiknek megvan a maga különleges miértje. Tarts velünk, és kiderül cikksorozatunk első részében mely alkotásokkal találkozhatsz!

Mägo de Oz – La Ciudad De Los Árboles

2007-ben jelent meg a Mägo hetedik nagylemeze, ami az első közös lemez volt, a bandához immáron hivatalos tagként csatlakozó Patricia Tapia énekesnővel. A banda folyton slágerektől duzzadó lemezekkel jelentkezett, gondoljunk csak a Finisterra és a Gaia-lemezekre – többek között.

Txus Di Fellatio és csapata ezúttal sem hazudtolta meg magát, hiszen olyan dalok kaptak helyet a szóban forgó kiadványon, mint a Y Ahora Voy A Salir (Ranxeira), a Deja de Llorar (Y Vuélvete a levantar), a La Canción De Los Deseos, vagy mondjuk a címadó La Ciudad De Los Árboles.

Nagy sikert futott be a listát kezdő Y Ahora Voy A Salir (Ranxeira), és a Deja de Llorar (Y Vuélvete a levantar), melyekhez kisfilm is készült, előbbi egyébként egy igen mókás alkotás lett. A banda munkásságán hatalmasat dobott Patricia jelenléte, az eddigiektől eltérően sokkal nagyobb szerepben tündököl, mint amikor vendégként szerepelt a lemezeken.

Tarja – My Winter Storm

A My Winter Storm volt a finn ikon második szólólemeze, ugyanakkor az első metállemez, amit önálló énekesként jelenített meg. Elmondása szerint a Nightwish-ben sosem kényszerült arra, hogy saját gondolatait vesse papírra, hiszen Tuomas Holopainen tökéletesen helyt állt e téren. Első lemezének dalait tehát több társszerzővel karöltve alkotta meg, a végeredmény pedig azóta is töretlen kedvenceket eredményezett.

A korongon olyan dalok lettek alapműk mint az I Walk Alone, a Die Alive, a Sing For Me, a Minor Heaven, vagy mondjuk a My Little Phoenix – csak, hogy tényleg néhányat emeljünk ki. Mintegy megünnepelve a különleges mérföldkövet, Tarja újra boltokba küldi az I Walk Alone című kislemezét, amin a nóta több változata lesz hallható, megjelenését pedig szeptember 23-ra datálták.

Powerwolf – Lupus Dei

A farkasok és vérfarkasok legkiválóbb szószólói 2007-ben dobták piacra második nagylemezüket, amit most új borítóval felturbózva újra polcokra küldenek. A srácok már a kezdetekben is igen meghatározó dalokkal operáltak, a Lupus Dein pedig olyan dalok hallhatók mint a Saturday Satan, a Vampires Don’t Die, a Behind The Leathermask, vagy a When A Moon Shines Red –csak néhány példa.

A srácok azóta messze átszárnyalták önmagukat, évről évre erősebb lemezekkel jelentkeznek, de azért azt sem felejtik el, hogy honnan indultak, így a válogatáslemezikre folyton felpakolnak egy-egy dalt az elő két lemezükről is.

Nightwish – Dark Passion Play

Senkinek sem kell bemutatni a Nightwish dilemmáját a Dark Passion Play megjelenése előtt, mely lemez az első közö album volt Anette Olzonnal a mikrofon mögött. A svéd énekesnő köztudottan teljesen más stílusban sikeres mint Tarja, ez pedig jó ideig okozott is neki némi fejfájást.

Az elé gördülő gátakat azonban sikeresen lebirkózta Nettie, kinek köszönhetően olyan dalokat szerethettünk meg mint az Amaranth, a The Poet And The Pendulum, a Sahara, vagy mondjuk a bónuszként megjelent The Escapist. A DPP eközben hatalmas sikerre tett szert, rekordokat döntött meg, aztán évek múlva kiderült, hogy a vokalista messze nem művelt rossz munkát a felvételekkel.

Feuerschwanz – Met & Miezen

Németország-szerte az egyik legnépszerűbb paródiazenekarként tartották számon Hauptmann Feuerschwanz alakulatát, egy kis ideig nem is tervezték komolyabbra venni a figurát, ami napjainkban már egyáltalán nem mondható el róluk. Tény, hogy manapság sem hanyagolják az egészséges humort, dalaik azonban egyre jobban felkelti a kritikusok figyelmét, és a világ is árgus szemekkel figyeli, hogy mikor várható újdonság a boszorkánykonyhájukból.

A Met & Miezen című lemez még a paródia-korszakot erősíti, azonban lehetetlen elmenni a tény mellett, hogy már ekkor is olyan dalokat pakoltak a közönség elé, melyeket rövid idő alatt meg lehetett szeretni, a koncerteken pedig kivétel nélkül együtténeklős szerzemények lettek. A srácok ekkor szerezték a Meister Der Folter, a Der Glöckner, Ra Ra Rattenschwanz, és a címadó Met & Miezen című dalokat, melyekkel napjainkban is jól esik nosztalgiázni.

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása