Nemesis – Embrace Reality (2024)

414458303_914676060504735_2223606115196311037_n.jpg

Már a nevük is tökéletesen tükrözi, miszerint a szerb Nemesis Arch Enemy-tribute bandaként kezdte pályafutását. Amennyiben az emlékezetem nem csal, akkor valamikor 2016 tájékán sikerült egy fene tudja milyen nevű metálos helyen elcsípnem őket Újvidéken, több más, hasonló stílusban mozgó banda fűzérében, akik sajnos nem alkottak annyira maradandót számomra, mint a Nemesis.

Na persze alapból azzal a céllal indultunk útnak, hogy megnézzük a Nemesist, és hogy egy egészen picit kimozduljunk a megszokott temerini életből, ami akkoriban metálkoncertek terén igencsak virágzó volt, elég csak visszagondolni mekkorát tomboltunk az Akelára, vagy a Rammstein-tribute-ra – csak, hogy néhányat emeljek ki a temérdek, euforikus emlék közül.

Noha eleinte szkeptikus voltam, végül jó szájízzel távoztam a koncert helyszínéről, ahol nemcsak Arch Enemy-dalokat adtak elő a csajok, hanem már akkor is eljátszottak néhány saját nótát, melyek végül a 2020-as debütlemezükre, a The War Is On-ra is felkerültek. Az énekesnő hangja akkoriban inkább volt egyenlő a boszorkányköhögéssel, mintsem a hörgéssel, de persze változnak az idők, ők pedig nem kicsit fejlődtek, a The War Is On pedig felért egy kellemes meglepetéssel. Profi munka, dallamos gitárok, emlékezetes szövegek, és nem utolsó sorban kiváló ének uralja az egész korongot. Ráadásként, azok a bizonyos dalok, melyeket a 2016-os koncerten is eljátszottak, sokkal jobb formában köszöntek vissza a lemezen, mint anno a koncerten, a különbség  – vagy legalább is a fejlődés – pedig minden tekintetben érzékelhető.

Tekintve, hogy az első lemezükkel már-már rajongóvá tettek, kíváncsian vártam, hogy vajon milyen lesz majd a folytatás. A bemutatkozó anyagra felettébb  produktív folyamattal készültek, hiszen mindösszesen tizenhárom nótát pakoltak fel a dallistára, míg a mostani korongra csupán nyolc került fel. Félreértés ne essék, ez persze nem jelenti azt, hogy a zenekar félvárról vette volna a munkát, viszont tény, hogy bár a 13 dalos lemez is csupán 38 percet ölel fel, nyolc szerzeménnyel kicsivel könnyebb lépést tartani.

272746299_4143463759090377_5695028899507390267_n.jpg

 Abszolút előnyükre vált, hogy Arch Enemy-tribute-ként kezdték, mivel az, amit a Nemesis csinál, mérföldekkel túlszárnyalja a mostani Arch Enemyt. Sanja egyébként hangban ismét sokat fejlődött, míg az első lemezen simán lehozta Angela Gossow mély tartományait, addig most megjelent a hangjában Diva Satanica is, tehát hangban ismét egy kifogástalan alkotást kaptunk. Igaz ez a lemez teljes tartalmára is, mondjuk az nagyon érdekel, hogy Selena Simić dobjai túlélték-e a felvételeket, merthogy fergeteges munkát végzett. Már a lemezt nyitó New Babylon-ban is úgy püföli a dobokat, mintha nem lenne holnap, a Burn-ben meg egyenesen puskaropogást idéző szenvedéllyel kényezteti a füleket.

Kezdem sejteni, miért csupán nyolc dal került fel a lemezre. Akárhogy is nézem, ezek mind olyan dalok, amelyek kivétel nélkül magukkal ragadnak, egyszerűen lehetetlen skippelni őket. A lemez csúcspontjait sem egyszerű kiemelni, mivel minden dalnak sajátos varázsa van. Beszélhetünk itt füstölgő dobtémákról, dallamos gitárvezetésről, vagy külön az énekről, de nem éri meg, mert ezek együttesen alkotják a Nemesis esszenciáját. Aki esetleg tényleg nincs kibékülve a mostani Arch Enemyvel, az rögvest csapjon le a Nemesis lemezeire, mert a szerbek most már nagyon is jól tudják mit csinálnak. 

Az Embrace Reality méltó utódja lett a négy évnek ezelőtt debütált The War Is Onnak, sőt, meg merem kockáztatni, hogy vadabbra sikerült, mint az elődje. Nem mondanám, hogy vajdasági létemre túlzottan képben lennék az úgynevezett „hazai kínálattal”, egyedül a Sangre Eternát tudnám kiemelni kedvencként, amely sajnos már évek óta nem alkot, viszont most itt van nekünk a Nemesis, amely kétséget kizáróan a legjobb banda, amire itthon igényt tarthat a közönség, csak félő, hogy a világ más pontjain már nem így vélekednek a lányokról, holott nagyon is megérdemlik.

nemesis.jpg

Dallista:

01. New Babylon
02. Circle of Death
03. Embrace Reality
04. Burn
05. Guilt and Grief
06. Here to Stay
07. Hades
08. The Scales of Fate

Album: Embrace Reality
Előadó: Nemesis
Kiadó: Grom Records
Megjelenés: 2024.01.26.
Értékelés: 8.5/10

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása