Tarja: Ötéves az In The Raw!

tarja_in-the-raw_digital.png

2019 augusztusát írtak a naptárak, amikor boltokba került Tarja várva várt új lemeze, az In The Raw. A Nightwish alaptó-énekesnője több ízben is kihangsúlyozta, hogy új lemeze egyfajta mérföldkővel ér fel, amelyre a szenvedély és a nyersesség legalább annyira jellemző, mint az őszinteség és a keménység.

Mint kiderült, a lemez készületei során az énekesnő stroke-ot kapott, de mivel férje idejében kórházba szállította sikerült megelőzni a súlyosbodás eshetőségét, így az énekesnő megúszta maradandó károsodás nélkül.

A hirtelen jött ijedség azonban csak erősebbé tette a finn legendát, aki olyan dalokkal örvendeztette meg a fanokat, mint a Tears In Rain, a Shadow Play, a Serene, a Dead Promises vagy a Cristina Scabbiával felvett Goodbye Stranger – csak, hogy néhányat említsünk – ugyanakkor a lemez többi darabja is felér egy utazással át a szenvedély, a szenvedés és a szeretet turbulenciáján.

Tarja azt is elmondta, hogy az In The Raw megalkotása hasonlóan hatott rá, mint amikor a Nightwish-sel a 2004-es, nagysikerű Once-t rögzítették, amely legalább annyira személyes dalcsokor, mint bármely más alkotás, amelyhez Tarja valaha a nevét adta.

Noha 2004-ben még senki sem sejtette, hogy a Once nemcsak a Nightwish legsikeresebb lemezeként marad fenn, hanem egy korszak végét fémjelző alkotásként (is), okkal merül fel a kérdés, hogy a hasonlóságok mentén haladva vajon az In The Raw is arra hivatott, hogy lezárjon egy korszakot, és ha igen, akkor mi az, amitől hősnőnk szabadulni kíván?

background_inthe_raw_footer_a0.jpg

Minden esetre Tarja minden egyes új lemezt élete legkeményebb alkotásaként aposztrofál, és bár az In The Raw-val sem lőtt mellé, elmondása szerint, a jelenleg is készülő új lemeze még ennél is fajsúlyosabb lesz. Az énekesnőt egyébként igen rögös út vezette el az In The Raw elkészítéséhez, debütáló korongja, a My Winter Storm még társszerzők keze munkája révén került megvalósításra, ám a 2010-es What Lies Beneath már az első nagyobb sikereket hozta magával, nemcsak ikonikus dalok tárháza lett, de az énekesnő legtöbb példányszámban eladott korongja is lett.

A Colours In The Dark egy teljesen új színt festett a palettára, ugyanis sokkal kísérletezősebb darab lett, a vadság azonban továbbra is kulcsszó maradt. A The Brightest Void és a The Shadow Self egy sokkal finomabb terepre tévedt, és bár emblematikus duettek is helyet kaptak a lemezeken, ezek mégis eltörpülni látszódnak az elődök és az utódok mellett. Az In The Raw magába foglal mindent, ami Tarja munkásságára valaha jellemző volt, a klasszikus elemeken át egészen a metál legnyersebb bugyráig minden megtalálható a hanghordozón, amely minden bizonnyal egy teljesen új kezdet első fejezete.

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása