Joey Tempest: „Fogalmam sincs, hogy a The Final Countdown vidám-e vagy inkább szomorú”

f57b6620-37e2-dd89-4c70-52d67ed41f89.jpeg

40 éves jubileumi turnéra indult a svéd veterán rockzenekar, a Europe, noha köztudott, hogy a zenekar új lemezén is lázasan dolgozik. A Joey Tempest vezette alakulat elmondása szerint, legkésőbb 2024 végén vagy 2025 elején kerülhet boltokba a várva várt kiadvány, amelyről a napokban megosztották az első kedvcsinálót, a Hold Your Head Up című szerzemény keretén belül.

Mielőtt kezdetét vette volna a turné, Joey Tempest a The Guardiannal diskurált, a beszélgetés során pedig mi másról is eshetett volna szó, mint a zenekar kultikus lemezéről, a The Final Countdown-ról, melynek címadójáról ismét különös dolgok derültek ki.

„Az emberek többsége még ma is azt hiszi, hogy a The Final Countdown a debütálólemezünk, pedig előtte két lemezünk is megjelent. Rengeteget turnéztunk, számos lemezkiadót felkerestünk, sokszor mondtak nekünk „nemet”. A hajunk túl hosszú volt, a gitárok pedig hangosak. Fogalmam sincs, hogy a The Final Countdown című dalunk vidám-e vagy inkább szomorú.” – fogalmaz az énekes.

A zenész persze azt is elmondta, hogy honnan erednek a nóta gyökerei:

„Pozitív töltete van, ugyanakkor melankólikus is. Felhasználják esküvőkön és temetéseken is. Szerintem ez onnan eredhet, hogy skandinávok vagyunk. A régi finn és svéd zenékben nagyon fontos szerepet játszottak a kisebb akkordok, ugyanakkor meg van benne a brit heavy metál „vágtázó” hangulata is, mint például, amilyen az Iron Maiden vagy az UFO. És pont ez a lüktető ritmus az, ami az embert ugrálásra készteti.” – mondja.

A siker persze nem jött egyik napról a másikra...

„86-ban kiadtuk a The Final Countdown-t, és egy ideig nem történt semmi. Egyszer csak kaptunk egy faxot Hollandiából, hogy listavezető, majd az összes többi országban megtörtént ugyanez. Sokan azt hitték, hogy beképzelt vagyok, miközben csak arra tudtam gondolni, hogy » ezek után mi a fenét fogunk csinálni ? « ezt valahogy folytatni kell, nekem pedig ismét dalokat kell írnom.” – vallja.

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása