Xeneris – Eternal Rising (2024)

436358089_122140026044157781_829591391393403939_n.jpg

Első lemezével jelentkezett az olasz származású Xeneris, mely zenekar 2022-ben kezdte munkásságát. A formációt nagyjából a 2023-ban feloszlott Kalidia ex tagjai alkotják, míg a zenekar tagságának másik fele az Alterium frontján folytatja a zenélést. A már jól kitaposott ösvénynek eleget téve, a Xeneris is a szimfonikus-power metal terepén lelt egyensúlyra, némileg elhatárolódva a Kalidia munkásságától, és gondosan ügyelve arra, hogy ne alakuljon ki amolyan versengés a Xeneris és az Alterium között.

Évről évre egyre több debütáló lemez jelenik meg, ezzel pedig egyre jobban tornyosul a félelem, hogy mégis hány zenekar fog fejet hajtani a mainstream előtt, és hódol be az állítólagos elvárásoknak, vagy jó esetben épp ellenkezőleg, merthogy bármennyire is ritka, de még mindig érhetik meglepetések az embert. Jó hír, hogy számos zenekar dönt úgy a mai napig is, hogy tartják magukat a klasszikusnak nevezhető műfajokhoz még akkor is, ha már az olyan átlagos műfajok sem képesek nagyobb horderejű meglepetést okozni, mint amilyen – többek között – a szimfonikus-power metal. Ettől persze még lehet jó a kínálat, az egész mindössze ambíció és hozzáállás kérdése.

A Xeneris munkássága egészen véletlenül, valamikor a második kislemezük debütálásakor jött szembe velem, és bár elsőre nem volt meg benne az a „hú de bitangjó feeling”, valamiért mégis képes volt megfogni. Amikor már a sokadik alkalommal pásztáztam a korongot, kiderült, hogy jó döntés volt esélyt adni a zenekarnak, mivel a munkásságuk messze túlmutat a szimfo-power elemeken, ugyanis változatos taktusok és különleges dallamok tarkítják a nótákat, ezzel sokkal színpompásabbá avatva őket. A lemezborítón szereplő főnix konkrétan csupasznak hat a dalok mellett, amelyekben óriási potenciál van, na de lássuk is, hogy miből élük.

A címéből adódóan, a lemezt nyitó Barbarossa megadja a kalózos vonalat, de csupán tematikailag, a zenében ez annyira nem köszön vissza, nem esnek tehát felesleges túlzásokba, plusz sikeresen megkerülik azt a bizonyos jéghegyet, amely a folytonos kalózos, hajókázós kliséket tartalmazza, és amelynek soha véget nem érő ismétlődése még a legderékabb kalózókat is hajótöröttekké képes változtatni. A Before The River Of Fire egy sokkal pörgősebb dal, amelyben főként a gitároké a főszerep, ezzel ellensúlyozva a lemeznyitóban túltengő szimfonikus elemeket.

428485335_122124645416157781_935326995662583853_n.jpg

Több dalukra jellemző a keleties elemek megjelenése, amit különböző módon alkalmaznak: az Eternal Rising-ban billentyűzettel oldják meg, a Pandoras’s Box-ban gitártokkal, a Sharazad-ban pedig a gitárokon túl, Marianna Iacona énekesnő hangi adottságait használják ki, igen széles terjedelemben. Az énekesnő zenei háttere óriási rejtély, így valószínűleg nemcsak a zenekar, de maga az énekesnő is most debütálhatott, minden esetre igen meghatározó alakításokat nyújtva.  A To The Endless Sea ismerős vizekre kalauzolja a hallgatókat, visszatér a kalózos színvonal, amit a The Glorious Fight is remekeltet.

A zenekar ügyesen keverte a lapokat, azonban mégis akad néhány negatívum, amit fel tudok hozni a lemez kapcsán. Elsőként, adott a lemezt záró Equinox című dal, amely a lírai fonalával gyakorlatilag hazavágja az album hangulatát. Mindvégig változatos taktusok, és izgalmas dallamok támogatják a hanghordozót, és bár tény, hogy itt-ott néha felüti a fejét az önismétlés, ami valószínűleg a túlbuzgó zenekar útkeresésének tudható be, de még az sem hat annyira zavarónak, mint a lemez utolsójaként felcsendülő ballada.

Tagadhatatlan ambíció és perfekcionozmus járja át a zenekart, ezt pedig a dalok is jól tükrözik. Az Eternal Risinig nem váltja meg a világot, de kétségtelenül felteszi a zenekart a műfaj kedvelőinek radarjára. Dicséretes, hogy bizonyos szempontból nem ragaszkodtak a műfaj kijelölt határaihoz, hanem azokat eltaposva alkottak egy sajátos fantáziavilágot, benne olyan utazásokkal, amelyekre bátran rá lehet bólintani.

Szolid, de hallgatható lemezt produkált a Xeneris, amely az újjászületés és a kalandvágy egyvelegéből született. A zenekar talán túlságosan is sokat akart mutatni magából, amelynek következményeként elkerülte a figyelmüket a változatosság, amely valóságos hiánycikknek számít a lemezen. Gyakorlatilag ugyanazok az elemek váltják egymást dalról dalra, pusztán a tempó az, amin változtattak, a történetek viszont kivételesek. Amennyiben a jövőben megadják magukat a fejlődésnek, és kipróbálnak néhány változatosabb dolgot, akkor kétségtelen, hogy a mostani debütálásnál is sokkal eredményesebb kiadványokat készíthetnek. 

419824021_122115461474157781_3385898847527384880_n.jpg

Dallista:

1. Barbarossa
2. Before The River Of Fire
3. Eternal Rising
4. Pandora's Box
5. A New Beginning
6. To The Endless Sea
7. Shahrazad
8. Scilla And Cariddi
9. Burning Within
10. The Glorious Fight
11. Equinox

Album: Eternal Rising

Előadó: Xeneris

Kiadó: Frontiers Records

Megjelenés: 2024.06.14.

Értékelés:8/10

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása