Sagenbringer – Zeit Der Geschichten (2024)
Északi recept német fűszerezéssel

434403135_431564109391154_3785043779630612787_n.jpg

Többször is belefutottam már a Sagenbringer munkásságába, a csupán néhány másodperces dalrészletek alatt pedig nagyon is tetszett, amit hallottam, így gyorsan lejegyeztem magamnak a zenekart, hogy a későbbiekben tüzetesebben is lecsekkolhassam, mi mindent pakoltak le arra a bizonyos asztalra.

Röpke keresgélés után vált világossá számomra, hogy a banda mindössze 2021-ben alakult meg Hamburgban, első lemezük pedig egy évvel később, 2022-ben került bemutatásra. A saját magukról elnevezett hanganyag valamelyest megtévesztő lehet, ugyanis a lemezt áthatja egy óriási mértékű nyersesség, amelynek nyomán sokkal inkább egy velős demófelvétellel párosíthatjuk a nótákat, mintsem egy csiszolt lemezzel, de pontosan ettől olyan különleges a kiadvány szerkezete.

Na most, itt kell leszögezni, hogy a zenekar teljesen önerőből dolgozik, a srácok a kezdetek óta magukat építik, nem tartoznak sem nagy múltú, sem pedig új névnek számító kiadó kötelékébe, tehát ilyen téren az is megbocsátható, ha esetleg még nem találkoztál a nevükkel. A négyes idén áprilisban adta ki második lemezét, amely a Zeit Der Geschichten címet viseli. Hangzásban az előző korong vonalát viszik tovább, azzal, hogy a mostani sokkal magabiztosabb, csiszoltabb, és látványban is merőben gazdagabb.

A csapat folk/pagan metálja egyértelműen az északi recept szerint került az üstbe, amit németes fűszerekkel öntöttek nyakon, olyan zenekarok nyomdokaiba lépve, mint a Philipp Seiler vezette Varg, vagy az Equilibrium. Német fronton számomra a Varg képezi a szent és sérthetetlen kategóriát, a Sagenbringer azonban kétségkívül képes labdába rúgni mellettük – a két zenekarnak egyébként közös vonatkoztatása is akad, de erről később.

278199423_163536382731522_202120569159033804_n.jpg

Ahogyan arra a lemez címe is tökéletesen céloz, elérkezett a történetek ideje. A kicsivel több mint negyven perc játékidőt meghaladó album, ugyanis temérdek fantasy- és mitológiával átszőtt alkotás előtt tárja ki kapuit, a garancia pedig egy végtelennek ható, dallamtapadásokkal áthidalt mestermű. A korong a Lichtblick című intróval nyit, amelyben az énekes ragyogó képet fest az előttünk álló utazásról; kezdve azzal, hogy a dallamok mélyen beleégnek majd az elménkbe, és kiűzik szívünkből a sötétséget, mivelhogy a történetek idejének még koránt sincs vége. Az energikus An Die Ruder nemcsak a dallamtapadásról gondoskodik, de arról is biztosít, hogy ha elindítod a lemezt, biztosan maradni fogsz a végéig.

A dalok folkos hangulatát ide-oda hangolt billentyűkkel oldják meg, ami egy olyan alapkő, amely meghatározza a dalok karakterét – ez leginkább a Draugr és a Zauber Der Zwerge című dalokban tűnik ki. A Für Immer Frei egy gyors, szinte már kötelező bulizós darab, melynek atmoszférái a Der MetDrachenben is értelmet nyernek egy már magasabb szinten közvetítve. Pazar felépítése van a dalnak: kezdetben egy misztikus, gitárokkal megspékelt intrót hallhatunk, amit a dobok és a basszusgitár kettősével váltanak, mígnem egy lendületes, tűzről pattant tételt csomagolnak ki.

Az Ahnengräber melankolikus pillanatokat hoz magával, a misztikus billentyűszólamok fergeteges alapokat szolgáltatnak. A lemezt záró Mein Herz An Die See semmivel sem nyújt kevesebbet annál, mint ami körbejárja a lemezt, annyi különbséggel, hogy a dalban az a Philipp Seiler közreműködik, aki a már fentebb említésre került Varg frontembere. Ez a bizonyos kollaboráció ismertette meg velem a Sagenbringert, és tálalt számomra egy új kedvencet a személyükben.     

Amit egykoron Finnország jelentett a metálnak az mára már teljesen más helyekről érkezik. Nehéz különbséget tenni a zenekar két lemeze között, a bemutatkozó Sagenbringer legalább olyan szól, mint a Zeit Der Geschichten. Előbbinek pont, hogy a nyersessége az előnye, míg a második termés egy jókora hangzás béli fejlődésről tanúskodik. A legapróbb negatívum, amit fel lehet(ne) róni talán, az, hogy dacára az együtt éneklős, fülbemászó témáknak, a Zeit Der Geschichten nem feltétlenül a legváltozatosabb alkotás, viszont ez nem annyira zavaró, mivel egy folk metal lemezhez méltón mindennel kiszolgálja a hallgatót, ami csak elvárható.

sagenbringer-genial-1-scaled0.jpg

Dallista:

1. Lichtblick
2. An Die Ruder (feat. Durothar)
3. Draugr
4. Zauber Der Zwerge
5. Für Immer Frei
6. Der Metdrache
7. Das Versteckte Königreich
8. Ahnengräber
9. Winterrunen
10. Mein Herz An Die See (feat. Varg)

Album: Zeit Der Geschichten

Előadó: Sagenbringer

Megjelenés: 2024.04.05.

Értékelés: 9,5/10

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása