Feldolgozások, amik magasabb szintre emelik az eredetit – II. rész

collage360.jpg

Korábban már találkozhattatok azon cikksorozatunkkal, melyben olyan metálzenei előadókkal foglalkoztunk, akik kollégáik nótáit gondolták újra, majd egyéb módon meg is osztották a végeredményt, ami hol jobb, hol kevésbé tetszőleges változatban tündökölt. Amolyan vérfrissítés gyanánt most újfent górcső alá kapjuk a témát és bizton állítjuk nem fogsz csalódni összeállításunkban. Tarts velünk!

Rosalía Sairem/Thomas Vikström (Therion) –El Príncipe (Saurom)

2012-ben jelent meg a Saurom hetedik nagylemeze, ami a Vida címre lett keresztelve. A formáció számos klasszikusa e hanghordozó darabja, gondoljunk csak a Noche De Halloween, a Magia, vagy akár a névadó Vida című dalra.

Az idén huszonötéves fennállását ünneplő zenekar a napokban küldte boltokba Mester De Juglaría címet viselő válogatáslemezét, amin több, mint ötven előadó tette tiszteletét, ennek eredményeként pedig közel hatvan Saurom-dal burkolózott teljesen új köntösbe.

A svéd Therion pacsirtái a fent is említett korongról választották ki a szóban forgó El Príncipe című slágert, és milyen jól tették. Rosalía Sairem és Thomas Vikström ugyanis egy igen drámai, már-már színpadias művet formált a tételből, a pontot az i-re pedig mi mással is tehették volna fel, mint egy fantasztikus kisfilmmel – tessék csak megnézni!

Feuerschwanz – Galgenballade (Saltatio Mortis)

Das Schwarze Einmaleins elnevezésen jelent meg a Saltatio Mortis azon lemeze, melyen helyet kapott a Galgenballade című tétel. Két évvel később, több változatban is napvilágot látott soron következő kiadványuk, ami a Zirkus Zeitgeist elnevezést kapta, és amelyen dalaik sokasága került feldolgozásra olyan előadók jóvoltából mint a metálkirálynő Doro Pesch és még sokan mások.

A Feuerschwanz legénysége minden bizonnyal nem gondolta túl a dalválasztást, hiszen azonnal le is csaptak a szóban forgó Galgenballade címűszámra, a végeredmény pedig messze túlszárnyalja az eredetit. Sokkal jobban kihasználták az általuk képviselt stílus jegyeit, ugyanakkor merőben dallamosabbá varázsolták az egyébként igen komor hangulatú balladát.

Mägo de Oz – Kelpie (Mägo de Oz/Jethro Tull)

Hatalmasat ugrunk az időben, egészen pontosan 1979-ig pörgetjük vissza az idő vaskerekét, ugyanis akkor jelent meg a legendás rockzenekar, a Jethro Tull Stormwatch című nagylemeze, melyen fellelhető a Kelpie című sláger. A Mägo de Oz első ízben a 2000-ben megjelent, máig hatalmas sikernek örvendő Finisterra című lemezére rögzítette a tételt, amit természetesen anyanyelvükön, tehát spanyolul tálaltak a közönségnek.

Mivel 2015-ben újra felvették a lemezt, nem volt kérdés, hogy a Kelpie-t is felturbózzák, nem is akárhogyan! Míg az eredeti változatban Jose Andréa tolmácsolja a nótát, addig az új változatban már Patricia Tapia engedi szabadjára igen sokszínű hangszálait, és be kell vallani, hogy az énekesnő sokkal kiválóbb munkát végzett!

Kissin’ Dynamite – Let There Be Night (Powerwolf)

2019-ben jelent meg a Powerwolf grandiózus albuma, ami a The Sacrament Of Sin elnevezést kapta. A korong különlegessége, hogy rögzítésre került a Communio Lupatum nevezetű válogatáslemez, melyen jólismert csapatok dolgozták fel a farkasok himnuszait.

A Let There Be Night hatalmas közönségkedvenc, köszönhetően annak, hogy jobbára a latin szöveg dominál, Hannes Braunék azonban úgy döntöttek, hogy ők bizony angolul tolmácsolják a sorokat.

A formáció egy, a saját stílusukat tiszteletben tartó darabot alkottak a nótából, kicsit lassabb, ugyanakkor erőteljes végeredmény lett, ami a fanoknak olyannyira bejött, hogy egy közös turné során A KD frontembere Dorn Attila oldalán is előadta.

Powerwolf – Gods Of War Arise (Amon Amarth)

És ha már a Powerwolfnál tartunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy Metallum Nostrum címmel, ők is piacra dobtak néhány jól elsült feldolgozást.

Ezek között található meg a Gods Of War Arise című Amon Amarth-sláger, ami amellett, hogy egy igen merész vállalás volt, még sem mondható rá az, hogy nem állja meg a helyét a viking világon túl.

Johan Hegg és legénysége egyébként a 2006-os megjelenésű With Oden on Our Side című albumára pakolta fel a szóban forgó tételt, nyolc másik dallal egyetemben, melyek ugyancsak nagy sikernek örvendenek a célközönség körében.

Cikkünk előző részéhez katt a képre!

collage56555556560_1.jpg

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása