Feuerschwanz – Warriors (2024)

419728158_946330713517367_1732174411994385471_n.jpg

Idén ünnepli 20 éves fennállását a német Feuerschwanz, e jeles alkalom gyanánt pedig felvettek egy teljesen angol nyelven zendülő nagylemezt. A Warriors című újdonság leginkább a tavaly debütált Fegefeuer című lemez sikerdalait tartalmazza, de ugyanúgy felkerültek nóták a Das Elfte Gebot, és a Memento Mori tartalmáról is. Kritika ITT, ITT és ITT.

Noha a zenekar kezdetben sokkal inkább nevetség tárgyát képezte a szintéren, mára megkerülhetetlen alakokká nőtték ki magukat, amely részben annak tudható be, hogy a Napalm Records lecsapott rájuk, ezzel pedig 360 fokos változást vett a felfogásuk és a zenéjük is egyaránt.

2018 óta gyakorlatilag hibátlan lemezeket pakolnak a nagyérdemű orra alá, bizonyítva, hogy igenis komolyan vehetők, és szívvel-lélekkel beleteszik magukat az új dalokba. A banda sikert sikerre halmoz, népszerűségük hálója pedig az olyan országokra is kivetült, ahol egyáltalán nem beszélik a német nyelvet. Ennek apropójaként is került most debütálásra a Warriors című lemez, amelyen a legsikeresebb dalaik vedlettek át angol nyelvre, míg felkerült a dallistára többek között egy vadonatúj szerzemény, valamint egy feldolgozás is.

Folyton kettős mércén egyensúlyoz a zenekarok ilyesfajta megmozdulása, merthogy csakúgy mint a spanyolnak, úgy a németnek is megvan a maga sajátos varázsa, olyan kifejezésekkel, amelyekre nehezen találni megfelelő jelzőt egy másik nyelven, ilyenkor pedig félő, hogy kiveszik a dalokból az a különleges rész, amitől igazinak hat a történet.

Persze általában hamar megszületik a gondolat a nem angol nyelven alkotó előadók kapcsán, hogy mi lenne, ha mondjuk elkezdenének angol nyelven szórakozni, másrészt viszont folyton ott lebeg a tény, hogy nem kell ide világnyelv, hiszen a banda dalai az anyanyelvükön tökéletesek. Nos, Hauptmannék most kiszolgálták a fanokat ezzel is, azzal is, a végeredmény változatlan, ugyanakkor mégsem.

2024-feuerschwanz-header-46f897bc0.jpg

A szóban forgó alkotás a Highlander című dallal indít, amely a legutóbbi lemezükön kapott helyet, tehát valamilyen szinten még mindig frissnek számít. Azért mégiscsak van valami ebben a fordítósdiban, merthogy a Fegefeuer megjelenése után feleannyira sem pörgött nálam a dal, mint amikor angolul debütált a Warriors felvezetőjeként. A The Unholy Grail egy egészen érdekes duett az Orden Ogan, valamint a Dominum énekeseivel, tekintve, hogy egy vadonatúj dalról van szó, érezhető, hogy a zenekar még mindig friss és üde, tehát folyton készek előrukkolni egy új dallal, ami nem mellesleg még jó is. Maga a nóta első és sokadik hallgatás után is a Ghost "Square Hammerjét” idézi, azonban kétség kívül kiválóan beleillik abba a vonalba, amit a Feuerschwanz mostanában képvisel. Nincsenek felesleges hiperbolák, mindössze három hang és egy emblematikus szóló, amiért érdemes vissza-vissza pörgetni a szerzeményt.

A The Forgotten Commandmant (Das Elfte Gebot) ismét bizonyítja, hogy a zenekar esszenciája kiválóan működik akár angol nyelven is, míg a Memento Moriban tökéletes összhangot virít Hauptmann és a Lord Of The Lost énekese, Chris Harms. A Wardwarf és Death on The Dragonship korábban már debütált, így ezek ugyanolyan jól szólnak, mint az eredeti valójuk, annyi csavarral, hogy a Wardwarf ezen verziójában a Wind Rose énekese teszi hozzá a magáét – nem kis sikerrel, felruházva a nótát egy újabb lökettel. A Song Of Ice And Fire-ben Patty Gurdy vendégeskedik, míg a Purgatory (Fegefeuer) rendesen feladja a leckét a „melyik változatot is hallgassam, mert mindkettő egyformán kiváló” kategórián belül, habár a verzék németül sokkal izgalmasabbak.

A Bastard Of Asgardot ezúttal Ben és Peter osztotta fel egymás között, ami véleményem szerint most igencsak gyengécskére sikeredett. Fabienne Erni nélkül egyáltalán nem az igazi tétel, az Eluveitie énekesnője, ugyanis óriási pluszt tett hozzá a dalhoz, amelynek hiánya most rá is nyomta bélyegét a tételre, pedig koncerteken nagyon is működik nélküle, most azonban a süketnek is feltűnik, hogy bizony innen most nagyon hiányzik valami fontos.

Ugyanez az érzés merül fel a SGFRD Dragonslayer során is, amelynek verzéit is lefordították, pedig én reméltem, hogy megtartják a skandinávos vonalat, ugyanis ettől lett különleges az eredeti. A lemez hallgatása során egyébként egyedül a SGFRD Dragonslayer során sírtam vissza a német szöveget, amellyel sokkal fogósabb a dal, de ez is csak azt bizonyítja, hogy a zenekarnak semmi szüksége arra, hogy változtasson bármin is, mivel úgy tökéletesek, ahogy vannak.

420181781_946339646849807_5793627223092440386_n.jpg

A lemezt záró Valhalla Calling láttán leginkább azt teszi minden egyes halandó, amit a The Final Countdown során szokás kijelenteni, mégpedig, hogy „hány feldolgozás kell még ebből a dalból?”. Idővel kiderül, hogy nem elég, mivel bár most tényleg ellepi a YouTube-ot a Miracle Of Sound sikerdalának újragondolása, azért kevesek merték annyira belenyúlni, mint a Feuerschwanz, amely minden feldolgozást úgy vesz kézbe, hogy megmaradnak az eredeti értékei, viszont mégis egy ízig-vérig Feuerschwanz-nóta kerekedik ki a végeredményből.

Szép gesztus a srácoktól, hogy bevállalták ezt a lemezt, holott nem igazán voltak rászorulva, hogy megtegyék, viszont ha legközelebb ugyanerre a lépésre szánják el magukat, kicsit alaposabban el kéne gondolkodni azon, hogy min érdemes változtatni és min nem. Hangszerelésben természetesen minden maradt a régiben, egyedül a szövegek vedlették át magukat, aminek kapcsán szerintem kiegyezhetünk egy tisztességes döntetlenben, merthogy van, ami németül az igaz, valami viszont angolul sokkal szimpatikusabb. Kicsit azért sajnálom, hogy a Methämmerről például nem próbálkoztak dalokkal, mivel az első nagyobb áttörést mégiscsak az a lemez hozta el a számukra, amely ugyanúgy tele van bombasztikus himnuszokkal, mint az utódjai.

Akkora nagy öngólt azért mégsem rúgott a zenekar, viszont tény, hogy az ilyen esetekben mindig kettős érzés kavarog az emberben. A srácok most bebizonyították, hogy tökmindegy milyen nyelven alkotnak, a zenéjük változatlanul kiváló, és mindeféle keretek között képesek megállni a helyüket. Megérdemelten robognak felfelé azon a bizonyos ranglétrán, habár kolosszális változásokat nem feltétlenül produkálnak.

411215878_926682662148839_457877611930953551_n0.jpg

Dallista:

01 Highlander (English Version)
02 The Unholy Grail (feat. Dominum, Orden Ogan)
03 The Forgotten Commandment (Das Elfte Gebot)
04 Memento Mori (English Version, feat. Lord of the Lost, Chris Harms)
05 Death on the Dragonship (Untot In Drachenboot)
06 Wardwarf (feat. Francesco Cavalieri) (Kampfzwerg)
07 Circlepit of Hell (Knochenkarussell)
08 Song of Ice and Fire (feat. Patty Gurdy) (Eis & Feuer)
09 Purgatory (Fegefeuer)
10 Bastard of Asgard ( Bastard von Asgard )
11 SGFRD Dragonslayer (English Version)
12 Valhalla Calling

Album: Warriors

Előadó: Feuerschwanz

Kiadó: Napalm Records

Megjelenés:2024.05.03.

Értékelés: 9.5/10

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása