Floor Jansen: „Nem fogom elhagyni a Nightwish-t”

tumblr_ed62d425741abae9d0e1201d711a53d4_c0ab26dd_12800.jpg

Szeptember 20-án, pénteken jelent meg a Nightwish vadonatúj lemeze, amely a Yesterwynde címet viseli. A formáció bár kapott hideget-meleget az újdonság kapcsán, mégis megérdemelten fürdőzhet a korong sikerében, amely a kritikusoknál igen dicsőségesen szerepelt.

A zenekar tagjait nemrégiben faggatta ki a Metal Hammer és a spanyol megfelelője, a La Heavy, az interjúkban pedig majdhogynem betűre pontosan ugyanazt felelték a tagok. Floor Jansent többek között arról faggatták, hogy a lemez készületei során, mennyire avatta be őket Tuomas Holopainen a részletekbe.

„Tudtuk, hogy ihletett, de sosem küldött nekünk e-mailt, azzal, hogy »ezt írtam ma«. Nem szeret megosztani részleteket, csupán akkor mutat meg bármit is, amikor az teljesen elkészül.” – fogalmaz a holland pacsirta.

Azt már többször is elmesélték, hogy a demókkal végül az előző lemezük turnéjának utolsó szakaszában huzakodott elő a mester, így a nagy felismerést egy hotelszobában hozták tető alá:

„Az egészet úgy kell elképzelni, hogy beültünk egy szállodai szobába, mindenki hozott magával néhány italt, a minibár ugyanis hajlamos kiürül. Tuomas eljátszott nekünk néhány dalt, de persze nem az összeset, mert az túl sok lett volna egyszerre. Elmagyarázta, hogy miről szólnak a dalok, de nem mondott túl sokat, inkább hagyta, hogy a zene beszéljen, sokkal inkább az inspiráció mélységéről beszélt.” – meséli az énekesnő, aki viccesen megjegyezte, hogy bizony készített néhány felvételt az ominózus esetről:

nightwish-2024-individuals-tim-tronckoe-45.jpg

„Ekkoriban ugyebár még nem volt ének a lemezen, a zongora szólamai helyettesítették az éneket. Tuomas néha ráénekelt a demóra, amit telefonnal rögzítettem, hogy jobban megérthessem, miről szólnak a dalok, és hogy kapcsolatot teremtsek az általuk közvetített érzelmekkel. Biztosra veszem, hogy azóta is abban reménykedik, hogy sosem teszem ki a felvételeket az internetre.” – vallja.

Floor már ekkor szoros kapcsolatba került a lemez egyik dalába, de talán nem is olyan meglepő, hogy melyik dal is volt ez pontosan…

„Az album utolsó dala, a Lanternlight hatott rám a legjobban. Amikor először hallottam, és amikor Tuomas elmondta, hogy az édesapjának írta, valósággal szíven ütött. Már demóként is gyönyörűen szólt. Csak ültem ott, és sírtam.” – idézte fel.

Tekintve, hogy a zenekar most először nem indul turnéra új lemezzel, a hír hallattán kisvártatva szóbeszédek megannyi formája kelt szárnyra, melyek nem feltétlenül tartalmaznak valóságot. Az énekesnő most tiszta vizet öntött a pohárba, ugyanis elárulta, hogy a zenekart sem a feloszlás, sem pedig a tagcsere veszélye nem fenyegeti, noha nem titok, hogy ő maga viszont szívesen útra kelt volna.

„Szükségem volt néhány hónapra, hogy szünetet tarthassak. Hogy megfordult-e valaha a fejeben, hogy befejezzem ezt az egészet? Nem, soha. Láttam az emberek reakcióit, akik túl hamar vontak le rossz következtetéseket. Ahogy a hollandoknál szokás mondani, szúnyogból csináltak elefántot. Egyáltalán nincs vége a bandának, ahogyan én sem hagyom el őket, nincs harag közöttünk. Túl sok drámaiságot látnak bele a helyzetbe – rossz érzés, hogy nem játszhatunk, de ennél nagyobb gond nincs.” – szögezi le határozottan, megemlítve, hogy a banda utolsó néhány koncertjét azért kellett lemondani – szólóshow-ival egyetemben – mivel várandósága ellenére túlhajszolta magát, aminek ájulás lett a következménye.

„Az egész gondolat, hogy ne turnézzunk… nos, nem tőlem származik. Bárcsak folytathatnánk, de ez egy közös döntést volt. A Nightwish-sel mindent 120%-on kell teljesíteni, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor tényleg jobb, ha tartunk egy kis szünetet.” – tette hozzá.

noname522532.jpg

Fotók: ©Tim Tronckoe

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása