Sander Gommans szerint, a Nightwish nélkül teljesen máshogy festett volna az After Forever

collageafterforevernightwish0.jpg

Sander Gommans neve az After Forever révén lehet ismerős, hiszen oszlopos tagja volt a formációnak megalakulásuktól kezdődően egészen a 2009-es feloszlásukig. A holland formáció pályafutása hatalmas változáson esett át miután csatlakozott hozzájuk Floor Jansen énekesnő, ekkor ugyanis világossá vált számukra, milyen vonalon kívánják elérni sikereiket.

Akkoriban persze nem volt könnyű újat alkotni, hiszen a Tarja Turunen vezette Nightwish magasan uralta a női énekesekkel felálló bandák egyéniségét, mi több, a finn szépség hamar iránytűvé vált a feltörekvő vokalisták számára – köszönhetően lírai szoprán hangterjedelmének, ami tökéletese elegyet alkotott a Tuomas Holopainen alkotta neoklasszikus power metállal, amit később a szimfonikus metál váltott.

Nem is olyan meglepő tehát, hogy az After Forever a Nightwish által lehelyezett alapkövön próbált szerencsét, ezzel kapcsolatosan pedig most osztott meg érdekes információkat a napjainkban is igen kreatív ex-After Forever-gitáros.

Visszatekintve úgy hiszem, hogy az énekesünk (Floor Jansen) tehetsége és maga a női hanggal mozgósított műfaj számos ajtót megnyitott előttünk, sok zenekart mi is inspiráltunk.

– fogalmazott.

Különösen egy női énekessel felálló zenekar volt határozott hatással ránk, ez pedig a Nightwish és a második albumuk, az Oceanborn. Az album nyitódala, a Stargazers mindent megváltoztatott... Lehetővé tette az énekesnő tulajdonságainak ötvözését a neoklasszikus gitárriffekkel, a szólókkal és a lenyűgöző billentyűrészekkel.

– folytatta. 

Különösebben nem rajongtam azokért az énekesekért, akik tiszta opera stílusban dolgoztak, Tarja Turunen viszont hatalmas változást hozott. Erőteljes hangszíne folyton tele van érzelmekkel, ami tökéletesen passzolt a power metálhoz, ahogyan a Stargazers esetében is. A vizuális stílusa is tökéletes volt élőben...Igen, Tarjában mindig volt valami különleges a koncerteken.

– tette hozzá.

Az Oceanborn nélkül a második lemezünk, a Decipher teljesen másként festett volna. Mindannyiunkat lenyűgözött a Nightwish és az a mértékű fejlődést, amit nagyon rövid idő alatt értek el. Személy szerint a stílusuk jelentős hatással volt rám a komponálás során, és mai napig az egyetlen női énekkel dolgozó zenekar, ami képes megmozgatni.

– emlékezett vissza.

A Wishmaster-turné során együtt turnéztunk a Nightwish-sel és nem tudom megállni, hogy nem dicsérjem a banda tagjait. Fantasztikus élmény volt.

Véleményem szerint, minden Nightwish album jó, az Oceanborn azonban örök klasszikus. Itt egy olyan zenekar hallható, amely nem egy túlzottan bombasztikus hangzású irányt választott, és amely nem fél visszatérni a 80-as évekre jellemző neoklasszikus metálhoz, valamint egy olyan zenekar, amelynek sikerült utánozhatatlanul összekötnie az operát és a metált.

– jelentette ki. 

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása