Tarja: „Olykor szabályokat kell szegni, hogy előrébb juthass”

tarja07368smaller_1024x10240.jpg

Ahogyan azt már megszokhattuk, továbbra is pezseg az élet Tarja háza táján, aki nemrégiben fejezte be dél-amerikai turnéját Marco Hietala társaságában. A Nightwish egykori énekesei természetesen hamarosan folytatják majd közös útjukat, sőt, az sincs teljesen kizárva, hogy a felek esetleg közös zenekart is alapítanak az újbóli reunion margójára.

Tarja mindeközben új lemezén is lázasan dolgozik, valamint pénteken, azaz április 12-én újra piacra dobja második rocklemezét, a What Lies Beneath képében, amelyen az énekesnő legnagyobb slágerei szerepelnek. A finn legenda egyébként áprilisban egy különleges show-n is részt vesz majd Németországban, amely a Rock Meets Classic címet viseli, az énekesnő pedig pályafutása legsikeresebb dalait (beleértve a Nightwish-klasszikusokat is) fogja előadni, de nem kizárt, hogy egyéb meglepetésekkel is előrukkol az igencsak titokzatos, ám annál izgalmasabbnak ígérkező koncerten.

A Nightwish alapító-énekesnőjét most egy német lap kapta mikrofonvégre, a beszélgetés során pedig igencsak hangsúlyos szerepet kapott az énekesnő klasszikus képzettsége, és a klasszikus zene; s habár maga a művésznő gyűlöli, ha crossover művésznek titulálják, nem vitás, hogy bizony kemény munka kell ahhoz, hogy zökkenőmentesen ugráljon a műfajok között; hiszen az egyik percben még áriákat énekel, majd egy másodperc alatt átvált a metálra.

„A célom mindig is a klasszikus zene volt. Miközben klasszikus zenét tanultam a helsinki Sibelius Akadémián, egyik napról a másikra rockénekes lett belőlem. Ez teljesen felforgatta az életemet. A fő munkám végül a rockzene lett, de ma is gyakran kapok felkéréseket klasszikus koncertekre. Szeretnék felvenni egy klasszikus lemezt, Sibelius vagy akár német zeneszerzők műveiből. Sokat gyakorlom a klasszikus éneket, sőt, Buenos Airesben van egy énektanárom is; éppen ezért sosem esik nehezemre előadni egy áriát.” – meséli az énekesnő, akinek nem titkolt vágya, hogy egyszer klasszikus lemezt készíthessen.

Az énekesnő azt is elmondta, hogy van-e komolyabb különbség a metálénekesnő és a klasszikus énekesi énje között...

„Ha klasszikus zenéről van szó, akkor előtör belőlem a perfekcionista énem. A rockshow-kon is mindent jól akarok csinálni, de a belső hangom mindig azt mondja, hogy »csak érezd jól magad!« Mindig elérzékenyülök a színpadon, gyakorlatilag nyitott könyv vagyok, egy mesemondó, akit sosem fogsz úgy látni a színpadon, mint aki nem teszi bele a szívét-lelkét az előadásokba.” – vallja.

Na de mi a helyzet a közönséggel?

267793397_4781393645260366_5148138275194788744_n0.jpg

„A klasszikus koncerteken folyton érzem a közönség szeretetét, noha továbbra is rockénekes vagyok. Az embereknek meg kell tanítani, hogy nemcsak a klasszikus zenében vannak rendkívüli tehetségek. Számomra is hasonlóan telt a felszabadulási folyamat: sok időbe telt, mire levetkőztem azokat a dolgokat, amiket megtanultam. Ha komponálásról van szó, rendre makacs vagyok. Végül felnyitotta a szememet a felismerés: annyi mindent tudsz, de mégis hová húz a szíved? Néha meg kell szegned bizonyos szabályokat, hogy előrébb juss.”  – ecseteli.

„Az én utam nem a "könnyebb út". Keményen dolgozom. Gyakran a két végéről égettem a gyertyát, ami miatt komoly egészségügyi gondjaim voltak.” – nyilatkozza annak kapcsán, hogy esetleg tanácsolná-e a fiatal művészeknek, hogy álljanak több lábon.

Vissza-visszatérő kérdés természetesen, hogy az énekesnő kapcsolatban áll-e egykori bandatársaival, tekintve, hogy Marcóval közös turnéval szelik a világot, néhány éve pedig több e-mailt is váltott Tuomas Holopainennel, akivel viszonylag hosszú ideig voltak fasírtban, de most sem vehető biztosra, hogy Holopainennel végleg elásták volna a csatabárdot.

„Nekem már semmilyen kapcsolatom sincs a zenekar tagjaival, viszont jó barátságot ápolok a mostani énekesnőjükkel, Floor Jansennel. Márciusban pedig Dél-Amerikában turnéztam az egykori basszerossal, Marco Hietalával –  a köztünk lévő kapcsolatos most csodálatos.” – mondja.

tarja-turunen-marko-hietala-sao-paulo-2024-gd-020.jpg

Fotók: © Tim Tronckoe/Facebook - Tarja

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása