Szimfonikus-metál-mese: Amikor Tarja és Sharon den Adel utat tört a nőknek a metálszintérre!
Valóban ekkor született meg a ma is közkedvelt szimfonikus metál?

collage8283385.jpg

25 év telt el azóta, hogy boltokba került két meghatározó nagylemez [Enter, Angels Fall First], melyek előadói azóta nemcsak, hogy nagy utat tettek meg a metálzene rögös útján, de végül felültek a szimfonikus metál képzeletbeli trónjára, letaszítani pedig aligha lehet őket. Mindez persze nem alakult volna így, ha nem két olyan énekesnő röpíti a hírnév felé a Nightwish és a Within Temptation zenekarokat, mint Tarja Turunen és Sharon den Adel.

A két vokalista szinte azonnal beírta magát a történelemkönyvekbe, egyedi kisugárzásuk révén pedig továbbra is párjukat ritkítják. A két énekesnő persze sokkal többet tett le arra a bizonyos asztalra mint pusztán ének a lemezeken: utat törtek a hölgyeknek a metálzenekarokba! Noha a Nightwish és a Within Temptation előtt is akadtak olyan csapatok, akik előszeretettel alkalmaztak női éneket dalaikban, a szimfonikus metál valódi megszületését mégis a szóban forgó finn- és holland brigád debütálásának idejére datálják.

„A kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy a Nightwish-nek női énekesre van szüksége, mivel hatalmas rajongója voltam az olyan csapatoknak mint a The Gathering, a Theatre of Tragedy, a The 3rd and the Mortal és a Therion.” – meséli Tuomas Holopainen.

„Olyan izgatott és szabad volt mindenki. Habár Jukka eltörte a lábát, amikor lefelé tartott a helységből, ahol felvettük a dalokat, szóval az utolsó pár dalban a dobokat végül billentyűkkel kellett felvenni.” – mondja.

Ahogyan az, hogy a Nightwish női énekessel robban be a köztudatba, úgy az is teljes mértékben egyértelmű volt, hogy a formáció ezt Tarja Turunennel kívánja elérni, aki időközben klasszikus képzést gyakorolt, így a hangja drasztikus változásokon esett át; ennek eredményeként az a Tarja aki az iskolában kiválóan énekelt többek között Whitney Houstont, már nem az a Tarja volt, aki végül nevét adta a Nightwish sikeréhez, és az első demóhoz.
nightwish_02.jpg

„Egyszerűen fogtuk magunkat, elmentünk Tarja házához, bekopogtattunk és megkérdeztük, hogy nincs-e kedve énekelni a kis projektünkben, és csatlakozni a Nightwish-hez.” – mondja az ominózus esetről Tuomas, amikor Emppu Vuorinennel az oldalán elmentek bebiztosítani maguknak a Nightwish harmadik alapítótagját.

„Nem számítottunk rá, hogy ennyire operás, ennyire... lírai lesz. Azt gondoltuk, hogy ez valami igazán egyedi.” – emlékszik vissza Holopainen.

A Nightwish közönség előtti bemutatkozására 1997 szilveszterén került sor, egy 400 fős rendezvényen, amelyre eképp emlékszik a zenész:

„Emlékszem, annyira féltem az első koncert előtt, hogy hánytam. Hónapokkal később pedig már a Children Of Bodom társaságában turnéztunk. Először fordult elő, hogy néhány finn banda egyszerre legyen sikeres. Stratovarius, Sonata Arctica, Children Of Bodom, HIM… évtizedetik semmi sem történt, aztán hirtelen ezek a bandák utat törtek maguknak külföldre. Jó érzés volt meglovagolni ezeket a hullámokat.” – idézi fel Tuomas.

2i0.jpg

„Amikor először játszottunk a Within Temptationnel, az embereknek fogalmuk sem volt arról, hova kategorizáljanak bennünket, dallamosak voltunk, de mégis ott volt a hörgés a dalainkban. Furcsák voltunk a metál és a mainstream számára is, mivel nagyon sötétek voltunk. Ez olyasmi volt, amit korábban még soha sem láttak, egy lány ruhában, aki ilyen bandában játszik. Imádtuk!” – meséli Sharon den Adel, aki színpadi ruháit menyasszonyi ruhákat árusító szalonokból vásárolta, ezzel pedig fel is keltette a figyelmet a rivaldafényben.

Tarja és Sharon viszonylag rövid időn belül váltak ikonokká, hatásukra pedig rögvest megjelentek az olyan bandák mint az After Forever és az Epica – többek között – mely zenekarok hasonlóan nagy sikerre tettek szert munkásságuk során, ezzel is növelve a női frontemberrel felálló bandák létszámát.

Forrás: Metal Hammer

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása