Elisa C. Martín – Nothing Without Pain (2022)
„Elisa C. Martín vagyok, A Harcos, és visszatértem...”

qqxt7a.jpg

Boltokba küldte első önálló nagylemezét Elisa C. Martín, aki olyan csapatok éléről ismert mint a Dark Moor, a Fairlyland, vagy a Dreamaker. Az énekesnő elmondása szerint kiadója több mint elégedett volt a kiadvánnyal, aminek becslések szerint egyenesen lelke van, ugyanis a dalok egytől egyig személyes töltetűek, és mély érzelmeket közvetítenek.

Az énekesnő segítségére volt Damien Rainaud (Dragonforce, Baby Metal, Fear Factory) zenész-producer, a gitáron pedig nem kisebb személy játszik, mint Bill Hudson (Doro, Dirkschneider, Northtale, Trans-Siberian Orchestra), ezzel is garantálva a dalok bombasztikus sikerét. A vokalista több kislemezt is megosztott felvezető gyanánt, melyek kivétel nélkül meggyőzték a fanokat. Elisa voltaképp dalok formájában mesél élete különböző szakaszairól, megismerhetjük a félelmeit, a fájdalmait, illetve, hogy ezek összességét hogyan volt képes maga mögé utasítani; mindazonáltal mesél kicsit a szerelemről és a szenvedélyről is.

„Kétség sem fér ahhoz, hogy a Nothing Without Pain a pályafutásom egyik legkülönlegesebb albuma. Minden egyes dalomban megtalálható az életem egy darabja: öröm, félelem, szomorúság, fájdalom, és szerelem – mindezt óriási őszinteséggel. A dalok a szívem legmélyéről jöttek, mindenféle cenzúra vagy egy adott stílus alapja nélkül.” – fogalmazott a katalán énekesnő.

„Ez egy nagyon inspiráló lemez. Biztos vagyok benne, hogy amikor hallgatod, a zene és a szöveg azt érezteti majd veled, hogy bármit képes vagy elviselni. Hogy érdemes újra próbálkozni. Hogy te is ugyanúgy megérdemled a második esélyt, még akkor is, amikor az élet csapást mér rád. Fájdalom nélkül semmit sem lehet legyőzni.” – tette hozzá.

És milyen igaz, a lemezt ugyanis az igen energikus No Fear nyitja, mely tételben hősnőnk arról regél, hogy az életben nincs lehetetlen, még a legkilátástalanabb helyzetből is van kiút, csak találd meg a belső erődet. A dalhoz egyébként készült egy vagány videóklip is, melyben tökéletesen vizualizálva van a szöveg lényege. A Carry On már egy cseppet súlyosabb téma, kőkemény riffekkel, mentes mindenféle tölteléktől, az előbbi dalban ugyanis némiképp a modern elemek is beköszöntek.

A The Winner látszólag a legdallamosabb nótának indul, aztán végül annyi féle dolog keveredik egymást követve-váltva, hogy szinte azon nyomban elveszti a hitelességét az egész nóta. Ha még idén esetleg nem tárták volna elénk az évtized legfájdalmasabb szakítós sztoriját, akkor a spanyol pacsirta most ezt pótolja a The End című dallal. Az énekesnőn téveszthetetlenül érezhető a fájdalom és a keserűség, amit a dalban közvetít, ezüst tálcán teszi a hallgató elé a még mindig vérző szívét, miközben megpróbálja szabaddá tenni magát a benne dúló, múlni nem akaró fájdalomtól.

A The Closer One-ban tetszetős a kórus, a Dear Daddy pedig egyike a súlyosabb tételeknek. Elisa munkássága sosem a keményebb vonalról volt ismert, most azonban minden létezőt kiadott magából, amit eddigi pályafutása során nem sikerült tető alá pakolnia. A No More például az egyik legpörgősebb nóta a lemezen, kegyetlenül őszinte, és szókimondó. A My Land kicsit a dark mooros korszakát idézi, könnyedebb dallamvilág, ami dallamos, a szöveg pedig minden tekintetben fülbemászó és értékes.

A Songfory az egyetlen dal, ami szerintem egyáltalán nem illik a lemezre, mégis megkapjuk kétszer; első körben a lemez közepén, aminek alapból semmi értelme; másodszor pedig a lemez végén, természetesen ezúttal spanyolul. Érdekes, de spanyolul valahogy könnyebben megfogja az embert a nóta, még akkor is, ha közben olyan érzésünk támad, mintha épp egy szappanopera főcímdalát hallanánk.

Mindent összevetve, a Nothing Without Pain nem egy gyenge lemez, sőt, a katalán énekesnő ezúttal olyan oldalát is megmutatta, amit korábban még nem igazán hallhattunk tőle, de most lehetőséget nyitotta arra, hogy megmutassa a keményebb, agresszívabb oldalát. Pazar kezdés első lemeznek, szólóban, noha véleményem szerint érdemes lesz kivárni a folytatást, ami reményeim szerint egy sokkal magasabb szintre emeli majd Elisa visszatérését.

11012494_891693837558778_518876819611542315_6.jpg

Dallista:

1. No Fear

2. Carry On

3. The Winner

4. The End

5. Take Off the Mask

6. The Closen One  

7. Songfory  

8. Dear Daddy 

9. No More  

10. My Land  

11. Songfory (Spanish version)

Album: Nothing Without Pain

Előadó: Elisa C. Martín

Kiadó: Outono Music

Értékelés: 7.5

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása