A boszorkány, a mágus és a sárgakövesút: 35 éve alakult meg a Mägo de Oz

344198998_776854167205644_1159813694716050716_n055.jpg

A zenekar napra pontosan 1988. július 7-én alakult meg Madridban, Txus di Fellatio és Pedro Diaz jóvoltából. Tekintve, hogy a tagok óriási Maiden-fanok voltak a banda nevét is végül ez ihlette meg, Transilvania 666 néven azonban csupán egyetlen évig működtek. 1989-ben végül felvették a ma is jól ismert Mägo nevet, majd elkezdték ontani magukból a demókat.

Természetesen a tagok is jöttek-mentek, majd szép lassan kialakult a formáció azon felállása, amely 1994-ben rögzítette a saját magukról elnevezett Mägo de Oz című nagylemezt. Érdemes tudni, hogy a banda ekkor még messze nem metalt játszott, a korongra ugyanis sokkal inkább a blues rock jellemző, mi több, még szaxofon is hallható a dalokban, az énekért pedig Juanma Rodríguez felelt. A tagváltások sorozata a későbbiekben sem kímélte a csapatot, noha a kilencvenes évek elején ez inkább pozitív irányba sodorta őket.

1992-ben például megérkezett a csapatba Carlos Prieto, a hegedűs, valamint a gitáros Juan Carlos Marín López azaz Carlitos. 1996-ban újabb ikonikus tagok kerültek a fedélzetre, ugyanis a zenekar tagja lett Francisco Javier Octavio Alejandro Gómez de la Serna Alvariño vagyis Frank, és ami a Mägo szempontjából igen fontos volt, harmadszorra már nagyobb szerencséjük volt énekes téren, hiszen nem kisebb személy lett a mikrofon új birtokosa, mint José Mario Martínez Arroyo, azaz José Andrëa, aki immáron Aurit váltotta az énekesi poszton.

Az eredeti tagságból tehát egyedül az alapító-dobos Jesús María Hernández Gil, azaz Txus, valamint a basszeros Salvador Rogelio García Sáenz vagyis Salva maradtak, az összes többi tag lecserélődött, az új felállás pedig kisvártatva rögzítette is első albumát, ami a Jesús de Chamberí (Ópera rock) elnevezést kapta. A bandának végül ez lett a legelső rockoperája, ami elindította őket egy olyan úton, ami hihetetlen történelmet épített fel az elmúlt 35 évben.

És mivel 35, igen mozgalmas év jutott ki a Mägónak, szinte lehetetlenség lenne minden egyes momentumukat felsorolni, hiszen csaknem annyi tagváltás és dráma kerekedett ki az évek során, ahány mérföldkő bekerült a történelmükbe. Első körben az ezredforduló hozta el az első igazi áttörésüket, ugyanis boltokba került a Finisterra című nagylemezük, ami az első olyan alkotásuk volt, amelyen húsz dal sorakozott fel, köztük a máig himnuszként szuperáló Fiesta Pagana, ami végleg beírta őket a történelemkönyvekbe.

Sikeres és kudarcok egyaránt tarkítják a banda munkásságát, noha megannyi kevésbé ismert sztori is felfedezhető a kincstárukba, ezek közül szemezgettünk most, majd szedtük őket egy csokorba, hiszen olyan meglepő dolgokra bukkantunk, melyekre korábban még mi sem gondoltunk. Tarts velünk!

272924276_470765617851165_4707312097934175234_n.jpg

Kevesen tudják, de Txus di Fellatio eleinte nem zenészként képzelte el az életét, ugyanis futballistaként szerett volna érvényesülni. Jesús María végül a Real Madrid kapusa lett, ám egy komoly térdsérülés következtében sajnos búcsút kellett inteni szeretett csapatának, noha ettől függetlenül továbbra is óriási futball-szurkoló, és elsősorban madridista. Hasonló cipőben járt a zenekar torka, José Andrëa is, aki szintén rajong a Madridért, noha személyében sem egy gólgyárost köszönthetünk, hanem a spanyol metalfront egyik legnagyobb kiválóságát.

A 2001-es megjelenésű La Danza Del Fuego című kislemezen szerepel egy Rainbow-dal, a The Man On The Silver Mountain, amit Doro Pesch közreműködésével vettek fel. A felek abban maradtak, hogy Doro közreműködése nem marad viszonzatlan, így a rendelkezésre álló információk szerint megbeszélték, hogy Doro következő nagylemezén a Mägo de Oz lesz Doro vendége egy Salvaje című dal erejéig, melynek spanyol szövegét természetesen Txus jegyezte volna. Érdekesség, hogy az énekesnőnek végül a 2002-es Fight lemezére valóban elkészült egy Salvaje címet viselő dal, amely spanyol sorokat is tartalmaz, ám a Mägónak nyoma sincs a dalban.

A legelső fellépés alkalmával, amikor Doro csatlakozott a Mägo-hoz, hogy élőben is előadják a Rainbow-slágert, az énekesnő közölte, hogy elfelejtette a dalszöveget, így egész nap lemezboltokba próbálta felkutatni a Rainbow azon lemezét, amelyen a The Man On The Silver Mountain is szerepel, hogy fel tudja idézni a szöveget és begyakorolja, mire színpadra kell lépnie.  

Txus és a felettébb különös dalszerzési szokásai: azt korábban már megtudhattuk, hogy milyen ominózus keretek között került megörökítésre a Fiesta Pagana dallama, most pedig arra is fény derült, hogy a La Santa Compaña sem mindennapi módon született, a zenészt ugyanis fürdés közben szállta meg az ihlet, így ismét édesanyját tárcsázta, kinek üzenetrögzítőjére feldúdolta a dallamot.

A zenekar és a nevek: Transilvania 666 után lett Mägo de Oz a csapat neve, noha karrierjük elején a kiadójuk bepróbálkozott egy újabb cserével. A szóban forgó kiadó azt javasolta, hogy változtassák meg a zenekar nevét és legyen inkább Intro a csapat neve, amiről srácok természetesen hallani sem akartak. Később, amikor José Andrëa és a banda viszonya elmérgesedett felmerült a feloszlás ötlete, de minden áron egy olyan utat kellett választani, amiben José Andrëa biztosan nem szerepel. Ekkor merült fel a gondolat, hogy amennyiben a tervektől duzzadó Mägo mégiscsak feloszlik, akkor a tagok új bandát alapítanak, amelynek a Runa Llena nevet választották. Tekintve, hogy a bandának már kötelező fellépései voltak az ötletet elvetették, így a Mägo szekere futott tovább, miközben a lemezbemutató-turné egyben José Andrëa búcsúturnéja is volt.

15700333896750_1.jpg

Érdekesség, hogy a zenekart 2020-ban elhagyó Frank és Carlitos végül Runa Llena néven alapították meg saját bandájukat, ami az eredeti terv szerint instrumentális bandának indult, ám hamar csatlakozott hozzájuk Nacho Ruíz énekes, így a tervek egészen más irányt vettek.

A zenekaron belül többen ellenezték az El Que Quiera Entender Que Entienda című dal felvételét a Finisterra című lemezre, a dal ugyanis a homofóbia ellen szólal fel, a banda tagjai viszont nem szerettek volna állást foglalni egy ilyen nóta mellett, később mégis megcsinálták, és azóta is óriási sláger. Később kiderült, hogy a dalt Txus exfeleségének barátai ihlették.

Belfast című lemezük eredetileg az Alma címet viselte, és egy minialbumnak indult, ami mindösszesen 7 dalt foglalt volna magába, noha mint kiderült, a tervek végül más utat vettek, és egy csomó feldolgozás került rajta elhelyezésre, melyek egyike végett komolyan megütötték a  bokájukat, ugyanis egy kiadói baki évekig tartó pereskedéshez vezetett, ugyanis plágiummal gyanúsították meg a zenekart.

Mágus a pácban! Moha egy 2012-es interjúban osztott meg egy igencsak furcsa történést, a zenekarnak ugyanis a Gaia-turné során akadt egy igencsak meghökkentő kitérője Columbiában, amikor is egy drogcsempész fiának kellett játszaniuk. A srác odáig volt a Mägo dalaiért, így hát mi mást is kért volna a kedves papától szülinapjára, minthogy hozza már el neki a Mägo de Oz-t, a banda persze mit sem sejtve belement a buliba, ám amikor kiderült, hogy miről is van szó, azonnal visszatáncoltak volna, csakhogy a papa gorillája egész meggyőzően maradásra bírta őket.

Bizonyos források szerint, Txus 2002 és 2004 között egy vadonatúj banda megalapítását fontolgatta, mely formáció az Ilussia nevet viselte volna, az énekesi pozicíót pedig Patricia Tapia mellett Carlos Escobedo töltötte volna be. A gótikus metálban utazó zenekar megalakulásának körülményeiről nem áll rendelkezésre további információ, hiszen mint kiderült Txus végül egy másik banda, a Bürdel King megalapításában látta a jövőt, mely csapat egyébként két lemezt el is készített, majd szép lassan kivonultak a rivaldafényből. Az Ilussia azonban nem tűnt el, hiszen 2014-ben a Mägo de Oz vadonatúj stúdiólemezének alapozta meg a címét.

Big Simon tudott az Y Seras Canción című dal létezéséről. A zenész/producer a Gaia II című lemezen dolgozott a csapattal, ekkor még egy címnélküli dal is szerepelt a dallistán, ám Simon azt tanácsolta Txusnak, hogy a dalt tegye félre és majd egy későbbi lemezre próbálja meg beilleszteni, ugyanis bár egy remek nótáról van szó, mégsem illik a Gaiai II soraiba. Néhány hónap elteltével sajnos Big Simon hasnyálmirigyrákban elhunyt, Txus pedig amolyan búcsú gyanánt szöveget írt a dalhoz és Y Seras Cancion címre keresztelte – ez volt Txus fájdalmas búcsúja a barátjától.

A Gaia II turné során a zenekar két extravagáns katedrális színpadi díszletet készíttetett; az egyik a spanyolországi turnén volt használatban, míg a másikat magukkal vitték szerte világban. Elmondásuk szerint erre azért volt szükség, mert sokkal olcsóbb volt 2 díszletet csináltatni, minthogy eljuttassák azt az egyet Spanyolországból Amerikába.

Atlantia című dalukon már 2001-ben elkezdtek dolgozni, így a Gaia III lemez címadója kis híján az első felvonás darabjaként vált ismertté.

Gaia című lemezük borítója valójában a lemez hátulja volt, az eredeti borító egészen másként festett, a kiadó azonban nem díjazta az ötletet, így végül változott a terv.

collage2.jpg

A 2007-es megjelenésű La Ciudad De Los Árboles című lemezen kapott helyet a Y Ahora Voy A Salir azaz a Ranxeira című szerzemény, amelynek Soy Del Real Madrid címmel született egy madridista változata is, természetesen a Real Madrid iránti tiszteletből; a nótában pedig számos klublegendát megénekelnek, ilyen többek között a blancók ikonikus kilencese Santillana vagy mondjuk Raúl – csak, hogy néhányat említsünk.

2009-ben hamis híreket tettek közzé a Gaia III lemez kapcsán, ugyanis a lemez címét részben megváltoztatták, és két olyan dalt is bejelentettek, amelyek nemhogy nem készültek el, de soha nem is léteztek.

A zenekart egyszer kis híján letartóztatták, mivel a hatóságok szerint meggyaláztak egy feszületet. Történt ugyanis, hogy a La Cantata Del Diablo című dal elején José egy kereszttel jelent meg a színpadon, majd megfordította azt, mire a hatóságok azonnal lecsaptak  a bandára.

Az El Mercado De Las Brujas című daluk eredetileg a Gaia II-re készült el, a csapat végül a 2012-es Hechizos, Pocimas Y Brujería című lemezre pakolta fel a tételt.

Egy interjú során Txus azt rebesgette, hogy tervben volt  a Gaia II lemez újrafelvétele, ám a dalokat angol nyelven tervezték újra népszerűsíteni, magukat a nótákat pedig vendégénekesek közreműködésével tervezték felvenni, így szóba került többek között Doro és Dee Snider neve is.

José Andrëa kilépését követően a zenekar megegyezett Leo Jiménezzel, miszerint ő lesz a Mägo de Oz új énekese, ez olyannyira biztos volt, hogy a zenekar már vele tervezte a Hechizos, Pocimas Y Brujería felvételeit, majd Leo végül meggondolta magát, és beajánlotta Javier Domínguezt, aki 11 éven át szolgált a zenekarban, távozását idén márciusban jelentette be.

12247692_952925701447774_3488782238635997929_o.jpg

via Documentos Mägo de Oz

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása