Marco Hietala gondolatai az idén 20 éves Once-ról

nw2004pcsnw_acct47860.jpg

Elképesztő, de idén nyáron ténylegesen két évtizedes lesz a Nightwish legsikeresebb lemeze, a 2004-es Once. A már akkoriban is igencsak népszerű formáció  teljes mértékben új szintet lépett a népszerűség terepén, az olyan klasszikusok pedig, mint a Nemo, a Wish I Had An Angel, vagy mondjuk a Planet Hell pedig olyannyira beleégtek a nagyérdemű retinájába, hogy húsz év után is ugyanolyan katartikus élménnyel szolgálnak, mintha csak először hallanánk őket.

Sajnos a zenekar tagsága azóta meredeken megváltozott, ugyanis mára csupán Tuomas Holopainen és Emppu Vuorinen tagjai az Once-t rögzítő zenészeknek, ami viszont kiváló hír a rajongóknak, hogy Tarja és Marco Hietala közös turnéval szelik a világot, amelynek kiemelkedő ékköve a közös szettjük, amelynek során a legsikeresebb Nightwish-duetteket adják elő.

A finn géniuszok egyébként közös dallal is rendelkeznek, Left On Mars címmel, amely Marco Hietala következő nagylemezén kerül majd elhelyezésre. Az egykori Nightwish-hangok persze annak lehetőségét sem zárják ki, hogy esetleg újfent közös bandában zenéljenek, amelynek valljuk be őszintén, most minden eddiginél nagyobb az esélye, mindez azonban még bőven a jövő zenéje.

Marcót most Heavy Talk kapta mikrofonvégre, a közel fél órás beszélgetés során pedig szó esett a Tarjával való reunionról, valamint az idén 20 éves Once-ról, amelynek készületei még mindig kedves emlékeket ébresztenek Hietalában.

„Sok szép emlékem fűződik a lemezhez. Már a demófázisnál meg voltunk róla győződve, hogy nagyszerű album lesz, pedig akkor még csak a Nemo és a Wish I Had An Angel demóit készítettük a Kitee-i stúdióban. Nem tévedtünk, tényleg szuper lemez lett, csodálatos érzés volt elkészíteni, folyamatosan azt éreztük, hogy »igen, ez elég jó lesz ahhoz, hogy meggyőzze az embereket«. Sikerrel jártunk, majd, amikor leforgattuk a Nemo klipjét, minden megváltozott, egyre sikeresebbek lettünk.” – fogalmaz Hietala, aki csakis alátámasztani tudja, hogy a zenekar szinte azonnal meglátta a sikert a Once lemezben.

„Hivatalosak voltunk egy nagyon fura németországi playbackes show-ba, ahol találkoztunk egy csomó, számunkra teljesen ismeretlen popelőadóval, majd ott álltunk a színpadon a Nemót játszva, miközben nem is játszottuk el igazán, mivel hangszereink nem élőben szóltak. Sok volt a siker, az öröm, és az újdonság, ami viszont nagyon zavaró, hogy ekkoriban kezdtük elveszíteni egymás közt a kapcsolatot. Annyi mindent kellett csinálnunk, a show-k, meg minden mást. Aztán ott van az adminisztráció... a kommunikáció is új szintet lépett, hiszen több volt a pénz. Na persze, ezért nem lehet csakis a vezetőséget hibáztatni, mivel ez az ő dolguk volt, viszont... néha tudnod kell békét teremteni!” – tette hozzá.

Marco természetesen ezúttal is kitért a Tarjával való közös munkájára, egyúttal elmondta, hogy bár egykoron egy nagyon jó barátot veszített el az énekesnő személyében, most, hogy új szintet lépett a kapcsolatuk, a barátságuk is szorosabbá vált.

„Nagyon-nagyon jó, hogy megint együtt énekelhetünk, a színpadon nem igazán nézhetünk folyton egymásra, de nem tehetünk róla, egyszerűen képtelenek vagyunk abbahagyni a mosolygást, amikor egymásra pillantunk. Nagyon jó hangulat uralkodik most közöttünk, ismét felfedeztük a köztünk lévő kémiát, és most egy teljesen új szintre lépett a kapcsolatunk. Mint azt néhány interjúban már kifejtettem, a legrosszabb az volt, hogy elvesztettem a barátomat. Óriási megkönnyebbülés volt ráébredni, hogy még mindig beszélhetünk bizonyos dolgokról, tudunk együtt nevetni a vicceken, beszélhetünk az életünkről, a családjainkról, az univerzumról, és úgy alapvetően mindenről – ez egy örömteljes dolog.” – osztotta meg gondolatmenetét.

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása