Tuomas Holopainen: „Nagyon optimista hangulata van az új lemeznek”

nightwish-april-2024-promo-credit-tim-tronckoe-2.jpg

Négy év kihagyás után, szeptemberben végre boltokba kerül a Nightwish tizedik nagylemeze, amely egy szokatlan, de igazán egyedi megnevezést kapott. Az Endless Forms Most Beautiful, valamint a Human. :ꟾꟾ: Nature. által feldolgozott történetre a Yesterwynde során pont kerül, a három lemez ugyanis együttesen alkot egy kerek egészet.

A lemeztrilógia végső felvonásáról korábban már elhíresztelték, hogy nagyon változatos alkotás lesz, amelyen sok a kísérlet, ugyanakkor sokkal metálosabb formát öltött, mint az elődök. Hogy ebből mégis mi igaz és mi nem az, arra most némiképp fény derül,  újdonságról ugyanis Tuomas Holopainen osztott meg érdekes infókat a Kerrang! riporterének, így többek között kiderült, hogy az újdonság címe egész’ egyszerűen fikció, míg az első kislemez során biztosan nem fog unatkozni a nagyérdemű, ugyanis egy közel 10 perces tételről van szó.

„Az album témája teljes egészében az idő, a történelem, az emberiség, és a halandóság. Összességében az egésznek nagyon optimista hangulata van.” – kezdi mesélni Holopainen a Kerrang! Magazinnak.

„2021 januárjában kezdtem el írni, ez a világjárvány második évében volt. Nem feltétlenül volt szükséges belekezdenem, a COVID miatt viszont nem volt más lehetőségem, ezért arra gondoltam, hogy az időmet akkor az új albumnak szentelem. A teljes évet írással töltöttem. 2022-ben csináltam egy demót a hangmérnökkel, majd a turné után a teljes bandával. Mindig izgalmas új dalokat mutatni a bandának, ugyanakkor ijesztő is, hogy őszinte legyek.” – fogalmaz.

Noha a zenekar szerint egy igazán ütős lemez van érkezőben, ám a sajtó egyes képviselői egészen másként vélekednek erről...

„Ez csak úgy megtörténik. Sosem gondolkodunk előre, mindössze valamilyen módon el kell mesélni egy történetet. Ezúttal így kellett elmesélnünk. Habár mindenki másként értelmezi, a minap két újságíró például közölte, hogy sokkal metálosabb lemezre számítottak, míg én egészen másként gondolom.” – osztja meg a fogadtatással kapcsolatban.

65ef040320b1b3b54cd1bded_ec2514fa-bf24-14f5-5f85-acb508b7d06c0.jpg

Május 21-én érkezik a lemez első felvezetője, a Perfume Of The Timeless című nóta keretén belül, amely folytatja a Nightwish jól bevált módszerét, egyúttal tovább erősíti a hosszú, részletgazdag dalok tengerét.

„Amikor először ültünk le tárgyalni a Nuclear Blasttel, a lemezről és a kislemezekről, azt mondtam, hogy az első kislemez a Perfume Of The Timeless lesz, amely nyolc és fél perces – csak 3:30-nál jön a refrén. A válaszuk az volt, hogy tökéletes! Szerintem ez összefüggésben van azzal, hogy nagyon hosszú örökségünk van.” – kommentálja.

Ahogyan az a mai napon kiderült, az új Nightwish-album egy igazán egyedi elnevezést kapott, a Yesterwynde gyakorlatilag egy nem létező szó, eredetére pedig ekképp reflektált Holopainen:

„Ez egy kitalált szó. Van egy frappáns dolog, egyfajta szótár, amely arra szolgál, hogy elkészítsd a saját értelmezésed arra az esetre, ha egy bizonyos érzelemnek nincs pontos angol leírása. Ez a szótár arra hivatott, hogy olyan hely után sóvárogj, ahová még nem jutottál el. Emlékszem, nagyon furcsa érzés kavargott bennem, a lemez is egy bizonyos érzelem útján született, amit emberi nyelven nem tudtam kellően kifejezni.” – fedi fel a lemez egyediségét.

„Elkezdtem erről beszélgetni Troy-jal, majd azt mondtam, hogy »mi lenne, ha kitalálnánk valami új szót? Szerinted van ennek bármi értelme? « Mire azt mondta, »persze, ez egy csodás ötlet. Mire gondoltál? « Valami olyasmire ami egybe fonja az időt, fekete-fehér, szépia emlékek formájában, és valami olyasmit, ami a tegnapra utal. Mire azt mondta, »mit szólnál a Yesterwynde-hez?« Tökéletesnek találtam. De ez csak egy kitalált szó arra, amiről a lemez szól.” – tette hozzá.

A zenekar új lemeze idén már biztosan boltokba kerül turnéra azonban legalább két-három évig nem indulnak. A zenész most erről is ejtett néhány szót, mintegy megnyugtatva a fanokat, hogy ez messze nem azt jelenti, hogy a zenekar beadja a kulcsot, mindössze mély levegőt vesznek, hogy aztán újult erővel térhessenek vissza.

„Nem érzem furcsának, egyszerűen csak jó érzés. Aggodalomra azonban semmi ok, ez még nem jelenti a zenekar végét. Nemrég írtunk alá egy többlemezes szerződést a Nuclear Blasttel, így hát még egészen biztosan sok új zenénk lesz. Ami a show-kat illeti, most csak veszünk egy jó nagy levegőt, aztán meglátjuk mi lesz. Jelenleg ennyit tudok elmondani.” – vallja.

6630b3a4459dd41b4c9dc2fc_440978493_970946264393324_8194622568728002141_n.jpg

Fotók: ©Tim Tronckoe

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása