Tuomas Holopainen: „Az új lemezünk egyfajta vágyakozás a múltba”

gettyimages-1016044158-2048x2048.jpg

Szeptember 20-án ismét új korszakra virrad a Nightwish történelme, a zenekar ugyanis aznap fogja boltokba küldeni tizedik nagylemezét, amely a Yesterwynde elnevezést kapta. A korong egy lemeztrilógia utolsó darabja lesz, amely ezúttal is olyan fontos témákkal foglalkozik, mint az idő, az emberiség, és azon felül az evolúció.

A formáció első kislemezes dala, a Perfume Of The Timeless már learatta a maga sikereit és kudarcait, a nóta ugyanis kevesebb mint három nap leforgása alatt lépte át a milliós megtekintést, míg a kommentszekció igen megosztó véleményekben fürdőzik. Tuomas Holopainen már többször is kiemelte, hogy egyetlen Nightwish-lemezt sem babusgatott olyannyira gondosan, mint a most érkező Yesterwynde-ot, egyúttal arról is készségesen mesélt, hogy milyen témákkal foglalkozik a kiadvány.

A zenészt most ismét megszólaltatták a koronggal kapcsolatban, most először pedig tényleg sikerült felcsigáznia a fanokat, a finn géniusz ugyanis elárulta, hogy a dalok többsége a vártnál jobban teljesített, egyúttal azt is elhintette, mely nótákra lesz érdemes odafigyelni, merthogy ezek valóban meglepetésben gazdag szerzemények lesznek.

„Megpróbáltunk elmesélni egy történetet, amely az időt, az emlékeket, az emberiséget, és a halandóságot dicsőíti. Van benne egyfajta vágyakozás a múltba, nem is vágyakozás, hanem sokkal inkább a felismerése annak, hogy részesei vagyunk az időnek, és az emberiség töretlen láncának. Lássuk csak: neked volt egy apád, akinek volt egy apja, akinek volt egy apja – ez egy több millió éves, töretlen láncot kell, hogy jelentsen, hogy te élhess. Minden egyes ősünknek megvoltak a maga álmai, a bánatai, és bár már nem léteznek, atomokként vannak szétszóródva a világban, és ebben van valami mélységesen megnyugtató dolog. Így jött létre a kapcsolat a jelen és a múlt között, és mi ezt szeretnék most ünnepélyessé tenni ezzel az albummal.” – mondja a lemezről.

Holopainen kiemelte, hogy bár több dalukat is érdekes fűszerekkel szórták meg, a nagyérdemű mégis fellelheti majd a Nightwish ikonikus jegyeit, amelyek a zenekar fő építőelemeit képezik.

noname422528.jpg

„Az összes ismerős elem megtalálható a lemezen, a hangzás, a két énekes, a három különböző kórus, a nagyzenekar, szóval az ember azonnal felismeri, hogy ez Nightwish, tény azonban, hogy némi újdonságot is kipróbáltunk, csakhogy érdekessé tegyük az albumot. Néhány dalnak 80-as évekbeli hangulata van, ilyen például a negyedik és a hetedik dal, amelyben hallható némi kísérletezés, csakhogy érdekessé tegyük őket.” – állítja, hozzátéve, hogy:

„Azt kell mondjam, hogy néhány dal a vártnál sokkal jobban sikerült. Óriási potenciált láttam bennük, amitől azonnal izgatott lettem, majd, amikor megkevertük őket, rájöttem, hogy sokkal jobban sikerültek, mint ahogyan elképzeltem. Az egyik ilyen dal pont a hetes, a The Children Of 'Ata. Azt hiszem, hogy a nyelv és mindennek fejében a kórus valami egészen varázslatos dolgot hozott ki a dalból.” – fejezte.

Fotó: ©Getty Images / Katja Ogrin

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása