Tuomas Holopainen: „Óriási hatással van rám az új dalokkal történő találkozás”

vvn0oc3kgnr410.jpg

Lázasan ügyködik tizedik nagylemezén a finn Nightwish, a csapat pedig a nyár folyamán már stúdióba is vonul, hogy rögzítse az újalkotásokat. A banda 2024-ben fogja publikálni a friss szerzeményeket, Tuomas Holopainen elmondása szerint pedig egy olyan trilógia lezárásaként szolgál majd, amit az Endless Form Most Beautiful, majd a Human. :||: Nature képviselt.

A zenész nemrégiben adott egy igen átfogó interjút egy internetes magazinnak, a beszélgetés során pedig nem csupán az új dalok kerültek terítékre, hanem maga a zenész dalszerzési szokásai, hogy mi mindent szeretne még tető alá hozni, a zene mellett, illetve, hogy milyen szuperképességre tett szert az elmúlt időben.

Első körben szóba került a banda Human. :||: Nature című albuma, amit több, mint két éve publikáltak, mintegy felvezetve a témát, hogy bizony megérett a Nightwish szekere az új dalok kiadására.

„El sem hiszem, hogy már ilyen rég kiadtuk! Őrületes belegondolni. Ami az új zenéket illeti, jelenleg 12 dalunk van demo formában, amiket az egész turné alatt hallgattunk. Óriási megtiszteltetés, hogy már idő előtt ebbe a helyzetbe keveredtünk, hiszen csaknem egy teljes évünk van a stúdiózásig.” – mondja a mester, megerősítve, hogy a Nightwish történelmében még sosem fordult elő az, hogy kész anyaggal vágnak neki a stúdiózásnak.

„Minden képzeletünket felülmúlva alapozhatunk ezekre az ötletekre. Ez egy hosszas, de nagyon kedves folyamat, ami igazán izgalmassá teszi a zenénket. Zenészként, nekem ez a kedvenc részem. Félreértés ne essék, szeretem a stúdió nyújtotta élményt is, az élő show-kat is, és persze a turnékat is, de az első találkozás az új zenékkel, óriási hatást gyakorol rám, csodálatos pillanat ez számomra, és egyben a legvarázslatosabb dolog ezen a világon.” – fogalmaz.

316419543_694343358719186_7095982002115957202_n.jpg

Kérdés, hogy a zenész szoros kapcsolata a nótákkal változik-e miután világszerte megismerik az újdonsült alkotásait?

„Csodálatos érzés, ugyanakkor szomorú is. Az öröm, hogy szenvedélyből alkothatok valamit, az nagyon személyes és értékes. Aztán eljön az a pillanat, amikor meg kell mutatnod a világnak. Néhányan nem ugyanazt fogják érezni, mások viszont igen, és ez amolyan keserédes pillanat.” – ecseteli gondolatmenetét.

A zenekar sajnos megannyi hullámvölggyel nézett szemben 26 éves pályafutása során, melyek sokszor rendesen rányomták bélyegüket a „hogyan továbbra?”, noha a banda rendre leküzdötte a nehézségeket és újfent emelt fővel tekintett a jövőbe. De mit gondol erről Holopainen?

„Még mindig ugyanolyan szenvedéllyel szeretek írni és zenélni, mint fiatalkoromban. De persze annyiféle kihívással kellett már szembenéznünk pályafutásunk során, ami – hogy őszinte legyek – engem és a banda többi tagját is megviselt. Büszke vagyok rá, hogy sikerült túlélnünk az összes problémát, ami az évtizedek során súlytott bennünket; megvannak a sebeink, de még mindig csak előre nézünk...” – nyilatkozza.

Az évek során Tuomas kialakított egy amolyan szuperképességet, mely által kívülállónak titulálva magát, visszahallgatja a saját dalait, mintegy kiderítve, hogy szakmai szemmel vajon mit is gondol róluk.

5528e65f-nightwish-founder-tuomas-holopainen-talks-making-of-new-album-in-video-interview-weve-had-our-occasional-hell-in-the-past-image.png

„Mindig hangsúlyozom, hogy fogalmam sincs honnan jön a zene. Nem találok szavakat a zene szépségére és varázsára. Mindig meglep az új dalok keletkezésének folyamata. Sikerült kifejlesztenem azt a képességet, hogy úgy hallgassam vissza a dalokat, hogy közben ne érezzem azt, hogy én is a részese vagyok. Még sosem próbáltam hasonlót, de mostanra már képes vagyok más füllel hallgatni a dalokat.” – osztja meg különleges eljárását.

A zenész persze sosem nyugszik, így ha épp nem új lemezen dolgozik, akkor más módon engedi szabadjára kreativitását. Most megosztott egy érdekes történetet arról, hogy feleségével hogyan vágnak neki az újévnek, illetve, hogy ő maga mivel foglalta le magát az elmúlt évtizedben.

„Van egy folyamatban lévő projektem, ami az elmúlt tíz évre vezethető vissza. Írtam pár kitalált történetet, jelen pillanatban pedig már 15 van belőlük. Egy finnországi kiadó elkezdett érdeklődni irántuk, de én úgy érzem, hogy néhányat még biztosan meg kell írnom, mire rábólintok a kiadásukra.” – fogalmaz.

199574874_336391044517307_2264856917281215791_n_1.jpg

„Minden egyes évben, újév napján, a feleségemmel megalkotunk egy kincsestérképet, amin olyan szigetek vannak, amiket meg kell hódítani. Ilyen például egy könyv kiadása is, amit az elmúlt tíz évben még nem sikerült meghódítani. Számos szigetet meghódítottunk már, néhányukat viszont megváltoztattuk. 2010 óta csináljuk ezt, és nagyon érdekes visszanézni mindazt amire törekedtünk, és hogy mennyit változtak a céljaink, és ezek hatásai. A feleségem azt írta » talán egy napon lesz egy lovam «  és most van neki. Én azt írtam » szeretnék egy albumot Dagobert Bácsiról« négy évvel később pedig megtörtént.  Ezt mindig megcsináljuk újév napján, és ez segít nekünk abban, hogy csakis a pozitív dolgokra koncentráljuk, és hogy a legjobbat hozzuk ki az életünkből.” – vallja.

Mint kiderült, Tuomas nemcsak csodás dalszerző, hanem rendkívüli férj is egyben, ugyanis most megosztotta mit szólt ahhoz, amikor szintén zenész felesége válságos ponthoz érkezett az életébe, ugyanis Johanna Kurkela-Holopainen a mikrofonját kötőtűre cserélte.

„A feleségem tizenötéve énekes, a világjárvány azonban mindent tönkre tett. Most alapított egy céget Auriwear néven, ahol fantáziadús ruházatot köt. Nagyon büszke vagyok rá, mivel egy nap odajött hozzám és azt mondta » képtelen vagyok tovább zenélni, de muszáj lesz kitalálnom valami mást! « a lezárások alatt annyi mindent kötött, hogy végül beindította a vállalkozást.” – tette hozzá.

312708900_662722561889088_4652148593084946486_n.jpg

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása