Tuomas Holopainen: „Mindig nehéz elengedni az új dalokat”

noname6555575.jpg

Szeptember 20-án jelenik meg a Nightwish tizedik nagylemeze, amely a Yesterwynde címet viseli. A formáció immáron két dal útján vezette be közönségét az új kiadvány rejtelmeibe, amely olyan égetően fontos témákkal foglalkozik, mint az idő, a múlt és ezen felül az evolúció.

A zenekar konkrétan ódákat zeng a lemezről – amely egy trilógia lezárása –, amelynek készületei keményen feladták a leckét a csapatnak, a grandiózus végeredmény azonban minden csepp vért és a verejtéket megért. Tuomas most Chaoszine riporterének mesélt a lemezről, pontosabban az új kislemezükről (The Day Of…), amely hosszú idő óta a legkülönlegesebb Nightwish-dal, ami valaha kiadásra került.

Mint ismeretes, Holopainen három és fél évig dolgozott a Yesterwynde dalain, így érthető, hogy a zenész vegyes érzések közepette mutatja be a világnak legújabb gyöngyszemeit:

„Csodás ugyanakkor keserédes érzés, mivel hosszú ideig dolgozol ezekkel a dalokkal, ezért folyton nehéz elengedni őket, viszont a végeredmény boldoggá tesz bennünket, és örülünk, hogy világ is végre meghallhatja, min dolgoztunk.” – fogalmaz.

Az nyílt titok, hogy a zenésznek nincsenek közösségi oldalai, soha nem is voltak, de akkor mégis milyen reakcióra számít a közönségtől, és mégis mi módon jut el hozzá, ha sikerrel célba ér az üzenete? 

„A helyzet az, hogy sosem ásom az internet mélyére kommenteket olvasva, ugyanis feltűnt, hogy a mentális egészségemnek is jót tesz, ha sosem olvasok kommenteket. Egyébként sem vagyok fent egyetlen közösségi médiás platformon sem, de a bandatársaimtól úgy hallottam, hogy a rajongók megértették miről szól a dal, és számomra ez a legfontosabb, mivel az egész lemezen ez a dal a legalapvetőbb szöveg terén.” – meséli.

65ef040320b1b3b54cd1bded_ec2514fa-bf24-14f5-5f85-acb508b7d06c0.jpg

„Fontos továbbá, hogy azt hiszem ez volt a legelső dalszöveg, amit megírtam a Yesterwynde-ra, így bizonyos értelemben sok mindent magába foglal, amiről az album szól, és már az elején tudtuk, hogy egyes rajongók számára ellentmondásos lesz mind zeneileg, mind szövegileg, de ez a zene, ez a művészet.”  –folytatta, hozzátéve, hogy:

„Amikor először hallgattuk a demókat a bandával, mindenki azonnal rávágta, hogy a negyedik számú dal, a The Day Of... kell, hogy az első kislemez legyen, fülbemászó, vérbeli Nightwish-dal, de mégis valami egészen új, nagyon érdekes, eredetileg úgy terveztük, hogy ez lesz az első kislemezünk, aztán végül a Parfume-re esett a választásunk a The Day Of... pedig így a második kislemezünk lett.” – vallja.

Kihívások bőven akadtak a felvételek során, de vajon mi okozta legnagyobb kérdőjelet az egész folyamat alatt?  

nightwish2024-4_t0y2zx0.jpg

„A legnagyobb problémánk valószínűleg az volt, hogy nem tudtuk Floor, hogyan érzi majd magát a szülés után. Teróval Svédországba utaztunk, hogy az otthoni stúdiójában felvegyük az énekeket, amire két hetet jegyeztünk elő, ő pedig hat nap alatt végzett. El voltunk ragadtatva attól, hogy mindazok után, amin keresztül ment gyönyörűen elvégzett mindent, szorgalmasan elvégezte a házi feladatát, mivel pontosan tudta, hogy miről szólnak a dalok, kutatásokat végzett, és teljesen elmélyült bennük. Nagyon büszke vagyok rá, azt hiszem, hogy ez az eddigi legjobb teljesítménye.” – újságolja örömittasan.

A Nightwish 2026-ban ismét kerek évfordulót ünnepel, ekkor lesz a zenekar 30 éves. Okkal merül fel tehát a kérdés, hogy bár Holopainen határozottan elutasítja a színpadra való visszatérést, van-e bármiféle reménysugár arra, hogy a zenekar 2026-ban mégiscsak visszatér a ringbe egy különleges, jubileumi show keretén belül?  

„Már tárgyaltunk a kiadóval arról, miként ünnepeljünk, van is egy-két ötletem, amit most még nem árulhatok el, de persze mégis csak 30 évről beszélünk, egy kisebb ünneplés belefér.” – nyilatkozza, igen titokzatosan.

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása