Rafa Blas: „Óriási felelősség a Mägo de Oz énekesének lenni“

rafa-blas-nuevo-cantante-de-mago-de-oz0.jpg

Rafa Blas nevét 2012-ben ismerhette meg a spanyol közönség, az énekes ugyanis az évben aratott  győzelmet a spanyol Voice-ban (La Voz). Rafa azóta sikeres szólókarriert épített fel magának, noha korábban több zenekar frontembereként is szerencsét próbált.

A spanyol énekes szerencsecsillaga azonban tavaly ragyogott fel ismét, ugyanis egyike lett azon énekeseknek, akik turnéra indultak Spanyolország legismertebb metálbandájával, a Mägo de Ozzal. Mint ismeretes, a zenekar énekesei, Javier Domínguez (Zeta) és Patricia Tapia egyaránt kidőltek a sorból egészségügyi gondok végett, a show-nak azonban mennie kellett, így a csapat főnöke, Txus di Fellatio úgy döntött, hogy helyettes énekesekkel fogják lebonyolítani az Al Abordaje! turné hátralévő eseményeit.

Idén márciusban azonban bekövetkezett a Mägo de Oz rajongóinak rémálma, a zenekar ugyanis bejelentette, miszerint tizenegy év után távozik a csapatból Javier Domínguez, aki mint kiderült, nem azért hagyta el a csapatot, mert összetűzésbe keveredett volna társaival, hanem azért, mert új kalandok után vágyik, de reméli, hogy egyszer ismét keresztezik majd egymás útját a Mägóval.

A zenekart mindössze egy héttel később végül Patricia Tapia énekesnő is elhagyta, szintén új kalandok után epekedve, noha az ő helyére egyelőre nem találtak fix embert.

Mindeközben a zenekar szekere továbbra is – ha nem is zökkenőmentesen – halad a siker útján, ugyanis időközben kiderült, hogy Rafa Blas lett Zeta utódja, akit azóta talán minden eddiginél nagyobb érdeklődés övez, noha az énekes pontosan tisztában van azzal, hogy egy olyan csapat tagjává avanzsálódott, amelynek igen keményszívű rajongói vannak, így a pozitív sugallatok mellett a negatív kommentek is egyaránt érinthetik karrierje ezen új fejezetében.

Az újdonsült Mägo de Oz-énekest a Rokkerz kapta mikrofonvégre, a beszélgetés során pedig temérdek témáról szó esett, kezdve a pillanattal, amikor a zene szerelmese lett, de arról is bőven szó esett, miként élte meg a Voice-t, és hogy milyen gondolatok árasztottak el, amikor felkérték egy ikonikus zenekar frontemberének.

162463732_120926743377641_4107488435410112895_n.jpg

Mint ismeretes, egy új énekes meglelése nem nevezhető egy könnyű feladatnak, különösen akkor, amikor az adott banda épp a Mägo de Oz. A zenekarban nemcsak kiváltságos feladat énekesnek lenni, de ugyanúgy kihívás is, hiszen megannyi követelménynek kell eleget tenni ahhoz, hogy valaki tényleges befutó tudjon lenni. Mondhatjuk úgy, hogy Rafának bizony könnyű dolga volt, hiszen a turnén már bizonyította rátermettségét arra, hogy amennyiben ténylegesen tagváltásra kerülne a sor, akkor ő egészen biztosan ott lesz Txus jelöltjei között.

Fel is merült a kérdés tehát, hogy részt kellett-e vennie meghallgatáson, vagy már a kezdetektől egyértelmű volt, hogy ő lesz a zenekar új énekese?!

„Nem volt szükségem castingra, szerintem látták, hogyan működik ez az egész a koncerteken. Őszintén mondom, hogy fogalmam sem volt arról, hogy mi lesz Zetával és a Mägo de Ozzal, Txus felvette velem a kapcsolatot valamikor február-március környékén és mesélt kicsit ezt-azt arról, hogy mi minden történik a zenekarban. Aztán néhányszor még összefutottunk, de egészen addig nem kerestek, amig biztossá nem vált, hogy Zeta és a Mägo külön utakon folytatják.“ – nyilatkozza.

Na de mégis milyen gondolatok futkostak át rajta, amikor neki szegeztéka  kérdést?

„Képzelheted. Próbáld meg a helyembe képzelni magad. Te mit mondanál, ha eléd állnának és megkérdeznék, hogy akarsz-e a Mägo de Oz énekese lenni?“ – reflektál.

gettyimages-1493619137-2048x20480.jpg

Rafa persze tudja, hogy nehéz lesz kivívnia a rajongók tiszteletét és szeretetét úgy, hogy közben olyan ikonok helyébe lépett, mint amilyen Zeta illetve José Andréá, egyúttal arról is megosztotta álláspontját, hogy miként kezeli a róla szóló kommenteket, melyek természetesen hol jók, hol pedig a legkevésbé sem szívélyesek.

„Nos, tudom, hogy óriási felelősség hárult rám, hiszen most minden eddiginél jobban reflektorfénybe kerültem, de szerencsére túl vagyok már hasonlón. Ez most az a pillanat, amikor mindenki téged fog figyelni, mindenki mindent elemezni fog, hirtelen megjelennek majd az okoskodó szakemberek, akik elutasítanak, olvastam is pár véleményt, de egyiket sem veszem magamra.“ – vallja be, hozzátéve, hogy:

„Jókat röhögök az egészen, a pozitív visszhang természetesen rám is jó hatással van, a rosszak pedig leperegnek rólam. Nézd, ismerem magam, ismerem a vokális technikámat, vagyis nem számít, hogy ki mit mond, én mindennel tökéletesen tisztában vagyok. Az, hogy én vagyok a Mägo de Oz új énekese arra ösztönöz, hogy minden eddiginél jobban élvezzem életem ezen új szakaszát, mindent bele fogok adni, hogy a lehető legjobb formámat nyújtsam, és igyekszem majd elérni, hogy a Mägo de Oz rajongói is jólérezzék magukat.“ – áradozott lelkesen.

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása