Tuomas Holopainen: „Engem csak a zene érdekel, nem a mögöttük álló zenészek”

438818486_963841305104188_6516181189306437640_n.jpg

Yesterwynde címmel, szeptember 20-án jelenik meg a Nightwish tizedik nagylemeze, amelyre négy éve vár lelkesen a közönség. Noha a zenekar nem épp a reménytáplálás mintaképe, kétségtelen, hogy óriási ováció fémjelzi az új lemez érkezését.

A lemeztrilógia utolsó darabja egyébként az idejekorán beharangozott tényeknek eleget téve tizenkét dalt ölel fel, az első kislemez pedig május 21-én fog debütálni Perfume Of The Timeless címmel, amely gyakorlatilag folytatja a Nightwish jól bevált módszerét, egyúttal tovább erősíti a a hosszú, részletgazdag dalok tengerét.

„Amikor először ültünk le tárgyalni a Nuclear Blasttel, a lemezről és a kislemezekről, azt mondtam, hogy az első kislemez a Perfume Of The Timeless lesz, amely nyolc és fél perces – csak 3:30-nál jön a refrén. A válaszuk az volt, hogy tökéletes! Szerintem ez összefüggésben van azzal, hogy nagyon hosszú örökségünk van.” – mesélte Holopainen a Kerrang! magazínnak.

Az interjúban arról is szó esett, miszerint a 2002-es Century Child óta ez lesz az első olyan Nightwish-lemez, amelyen már nem szerepel a zenekar ikonikus alakja, Marco Hietala. Mint kiderült, Holopainent már egyáltalán nem hatja meg a tény, hogy a zenekar ismét egy nagyon fontos tagot vesztett el, elmondása szerint ugyanis számára nem a zenészek a lényegesek, hanem a zene.

„Ez semmin sem változtat, kivéve azt, hogy most már megint csak két énekesünk van, Floor és Troy. Ez van, valójában ez nem is mondható túl nagy változásnak. Jukka, az új basszusgitárosunk nagyon határozott személyiség, nagyon könnyű vele dolgozni. Óriási készségei vannak, emellett teljesen más stílusban játszik, mint Marko, ami szintén új színt hozott a dalainkba. Csakis pozitív dolgokat mondhatok róla.” – fogalmaz Holopainen, aki minden egyes tag kilépésénél, vagy inkább kiléptetésénél a poklot járta meg, ám nagyon  úgy fest, hogy egy idő után már őt sem hatják meg a zenekar tagcseréi, mivel a feje folyton tele van ötletekkel, ez pedig pontosan elegendő ok, hogy életben tartsa a Nightwish-t, és persze a zenekar közel 30 éves örökségét.

nightwish-2019-_-tim-tronckoe-3.jpg

„Számos olyan banda van a világon, amelynek már egyetlen eredeti tagja sincs. Szerintem ez annak tudható be, hogy ha jó a zene, akkor semmi más nem számít. De persze vannak olyan emberek, akik számára bizonyos bandák olyannyira szentek, hogy azon nyomban ignorálják őket, miután bizonyos zenészek távoznak a zenekarból, holott a zene ettől még ugyanúgy jó lehet – ezzel a hozzáállással én nagyon nem értek egyet.  Én csakis a zenét hallgatom, nem a mögöttük álló személyeket – nálam csakis ez számít.” – tette hozzá.

Ahogyan az új lemez híre, úgy az is változatlanul hivatalos, hogy turnéra legalább két-három évig biztosan nem indul a zenekar, amit ők maguk egyáltalán nem tartanak furcsa megoldásnak. Tuomas persze azonnal megnyugtatta a fanokat, hogy szó sincs arról, hogy a zenekar története lezárulna, mindössze mély levegőt vesznek, hogy aztán újult erővel térhessenek vissza.

„Nem érzem furcsának, egyszerűen csak jó érzés. Aggodalomra azonban semmi ok, ez még nem jelenti a zenekar végét. Nemrég írtunk alá egy többlemezes szerződést a Nuclear Blasttel, így hát még egészen biztosan sok új zenénk lesz. Ami a show-kat illeti, most csak veszünk egy jó nagy levegőt, aztán meglátjuk mi lesz. Jelenleg ennyit tudok elmondani.” vallotta be.

nightwish-april-2024-promo-credit-tim-tronckoe-2.jpg

Dark Chest Magazine – Online rockzenei magazin. Hírek, lemezkritikák, egyedi cikksorozatok

Cikkek, érdekességek, lemezkritikák, feltörekvő előadók kutatása/bemutatása

Friss topikok

süti beállítások módosítása